Na Evropskom kongresu radiologa Kragujevac predstavljala dr Valentina Opančina

Na Evropskom kongresu radiologa u Beču, grad Kragujevac je i ove godine imao svog predstavnika – dr Valentinu Opančinu, doktorku, naučnicu i asistetntkinju Fakulteta medicinskih nauka kragujevačkog Univerziteta. Prvi put je svoj rad predstavila prošle godine i tada je u istoriji Evropskog kongresa radiologa, Kragujevac prvi put imao svog predstavnika. Za ovu godinu izabrana su njena dva rada koje je predstavila u martu, jedan je iz doktorske disertacije koju će braniti za devet dana, a drugi, imajući u vidu da je i apsolvent na Pravnom fakultetu povezao je medicinu i pravo. Za mladu naučnicu i njene mentore, akademika prof. dr. Slobodana Jankovića, specijaliste kliničke farmakologije i opšte hirurgije, docenta dr Radišu Vojinovića, specijalistu radiologije i šefa Katedre za radiologiju i prof. dr Vladimira Jakovljevića dekana Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, članovi Gradskog veća Dušan Aleksić i dr Gordana Damnjanović, organizovali su svečani prijem.

Ovo je izuzetna prilika da predstavimo i pohvalimo uspeh naše mlade naučnice i njena dostignuća, koja od decembra 2020. godine pomaže i svojim kolegama u crvenoj zoni na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, što dodatno potvrđuje njen kvalitet dobrog i vrednog čoveka, kazao je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

Velika je čast i ponos za naš grad, za Fakultet medicinskih nauka i Univerzitetski klinički centar da poseduju ovako dobar i kvalitetan kadar, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ovde nije reč samo o Valentininom učešću na Evropskom kongresu radiloga već o njenom angažovanju i višestrukom interesovanju, zbog čega lokalna samouprava ima obavezu da pomogne i pruži podršku. Jako je teška godina za nama i prioriteti su uglavnom bili vezani za primarnu zdravstvenu zaštitu ali postoje finansijka sredstva koja su raspoloživa i za koja grad u partnerstvu sa raznim institucijama može da konkuriše i tako istakla je Damnjanović pomogne nastavno naučnu bazu koja je rasadnik budućih naučnika poput Valentine.

Fakultet medicinskih nauka je u svom procesu razvoja težio ka tome da forsira mlade ljude i Valentina je jedna od njih – pametnih, vrednih i na prvom mestu dobrih ljudi, kazao je prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka. Mi ulažemo u njih, pokušvamao da prepoznamo najkvalitetnije i da im pomognemo u daljem radu. Opančina je bila najbolji student u svoj generaciji i odmah nastavila sa svojim usavršavanjem. Pored nje imamo još mladih ljudi koji vrlo vredno i požrtvovano rade, a način da uspemo i optstanemo je, poručio je Jakovljević da takve ljude prepoznamo, ostavimo u Srbiji i omogućimo da budu u funkciji ovog sitema i naroda.

Srećna sam što sam imala prilike da učim od eminentnih profesora sa našeg fakulteta, a zahvaljući tome što sam postala asistenat danas imam priliku i da radim sa njima. Uz podršku fakulteta radimo i veliki broj naučno istraživačkih projekata. Iz radilogije sa prof. Vojinovićem i iz kliničke medicine sa prof. Jankovićem, ali je sada najviše radova iz oblasti Kovid pandemije, kazala je dr Opančina. Jedan od radova objavljen u decembru je prikaz zdravog pacijenta koji je završio smrtnim ishodom ishodom i prvi je rad tog tipa objavljen u Srbiji. Zahvaljući učešću na Evropskom kongresu radiologa dr Opančina je dobila tromesečnu stipendiju Ervopskog udruženja radiologa koja će je odvesti u Milano, ali je ostvarila i kontakte sa velikim brojem naučnika iz inostranstva.

Studiranje Pravnog fakulteta koje je jedino van sfere njenog profesionalnog izbora, Opančina objašnjava time što se danas vrlo malo zna o vezi između medicine i prava i ističe da je to budućnost o kojoj će tek pričati a prevashodno zbog zaštite prava pacijenata ali i prava zaposlenih u medicinskim ustanovama.

Post Author: Milan

Ostavi komentar