Moskva postala glavni grad Rusije, preminuo Slobodan Mlošević

U Montgomeriju (Alabama) su 1861 godine delegati Južne Karoline, Misisipija, Floride, Alabame, Džordžije, Luzijane i Teksasa usvojili Ustav Konfederacije. Ovaj Ustav je dosta podsećao na Ustav SAD-a, ali je štitio ustanovu ropstva.

U Čikagu je 1915 godine završen prvi jugoslovenski narodni sabor, na kojem je 468 delegata iz SAD-a i Kanade podržalo ujedinjenje svih jugoslovenskih naroda u zajedničku državu Jugoslaviju. Iseljenici su u rezoluciji istakli da jedini spas vide „u kidanju svake veze sa Austrougarskom“ i formiranju jedinstvene države svih Jugoslovena.

Moskva 1918 godine postaje glavni grad revolucionarne Rusije.

Litvanija je 1990 godine prva sovjetska republika koja je proglasila svoju nezavisnost. Sovjetska vlada je na to odgovorila najpre uvođenjem ekonomskog embarga protiv ove baltičke republike, a kasnije slanjem vojnih trupa.

U Beogradu su 1991 godine dva dana posle krvavih nereda izbile studentske demonstracije, kojima su se pridružili i srednjoškolci. Tokom „plišane revolucije“ do 14. marta demonstracije su podržali lideri opozicije i mnoge ugledne ličnosti javnog i kulturnog života Beograda i Srbije, a okupljenima kraj Terazijske česme u centru grada obratio se i patrijarh srpski gospodin Pavle. Studenti su tražili oslobađanje svih uhapšenih u demonstracijama 9. marta, krivično gonjenje vinovnika krvoprolića, ostavke ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića i urednika TV Beograd koje su ubrzo usledile.

Umro je 2006 godine Slobodan Milošević, srpski i jugoslovenski političar, pravnik, oficir, predsednik Republike Srbije (1989—1997) i Savezne Republike Jugoslavije (1997—2000). Slobodan Milošević bio je jedan od osnivača i prvi predsednik Socijalističke partije Srbije, od osnivanja 1990. do decembra 2006, devet meseci nakon što je preminuo u zatvoru Haškog tribunala. Milošević je bio jedna od ključnih ličnosti tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji u periodu 1991—1995. i tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998 — 1999. Tokom rata na Kosovu, maja 1999. godine, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je optužnicu protiv Miloševića za zločine protiv čovečnosti. Optužbe za kršenje običaja rata i Ženevske konvencije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i za genocid u Bosni i Hercegovini dodate su godinu i po dana kasnije. Nakon velikih demonstracija 5. oktobra 2000. godine zbog spornih predsedničkih izbora u septembru te godine, Milošević je priznao poraz. Dana 1. aprila 2001. godine je uhapšen, a 28. juna iste godine izručen Haškom tribunalu. Na suđenju se Milošević sam branio. Umro je nakon 5 godina u zatvoruod srčanog udara.

Post Author: Milan

Ostavi komentar