Mogućnosti za proširenje saradnje između Kragujevca i Meksika

Upoznavanje sa privrednim potencijalima i mogući vidovi saradnje samo su neke od tema o kojima se razgovaralo na prijemu koji je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić organizovao za ambasadora Meksika u Srbiji Karlosa Isauru Feliksa Koronu. Prijemu su prisustvovali Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu i Boris Kovačević pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju.

Gradonačelnik Dašić upoznao je ambasadora Feliksa Koronu sa potencijalima Kragujevca i regiona, razvojnim projektima i aktivnostima.

Meksikanci su divni ljudi, a Meksiko je zemlja koja po nekim stvarima poprilično slična Srbiji, istakao je Dašić i dodao da gotovo nema automobilskog brenda koji se ne proizvodi u Meksiku, od Mercedesa, Toyote, Volkswagena… S druge strane to je prijateljska zemlja sa kojom imamo razvijene diplomatske odnose već 75 godina.

Grad Kragujevac kao slobodarski grad koji je uvek zastupao i širio slobodarsku ideju organizuje širom sveta i svoju izložbu antiratne karikature. Jedan od gradova gde je predstavljen Salon antiratne karikature je upravo i Meksiko Siti.

Razlog posete NJegove ekselencije Feliksa Korone je da ostvarimo prvi kontakt. On je želeo da čuje da li smo raspoloženi da se bratimimo sa nekim od meksičkih gradova koji su u pojedinim segmetima slični Kragujevcu. Kao grad koji ima najveću prodicu gradova prijatelja, smatramo da svaka vrsta saradnje donosi pozitivne ishode u budućnosti, bez obzira na to da li je u pitanju saradnja u oblasti industrije, kulture, razmena znanja ili tehnologija. U svakom slučaju, istakao je Dašić, drago mi je što je ambasador Meksika upravo danas, pred naš veliki praznik Đurđevdan, uspeo da nas poseti.

Sastanak je bio veoma produktivan i zahvalan sam gradonačelniku što je organizovao prijem. Kragujevac je grad koji je veoma bitan za nas, postoje velike sličnosti i upravo smo o tome i govorili u nameri da nađemo grad u Meksiku koji liči na Kragujevac kako bi se udružili i postali bratski gradovi, istakao je Korona. U Meksiku recimo postoje gradovi gde je proizvodnja automobila veoma zastupljena, kao i u Kragujevcu.

Upravo ova razmena i udruživanje gradova dozvoliće nam da se i ekonomski povežemo kada je reč o auto ili avio – industriji koja je veoma razvijena u Meksiku, ali je za nas veoma bitna i kulturna razmena, poručio je ambasador Feliks Korona.

Post Author: Milan

Ostavi komentar