Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nije uplatilo obećani novac za Gavrila

„Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nije uplatilo obećani novac za Gavrila.

Dužni smo da upoznamo javnost sa ovom činjenicom. Poslednjih dana nisu se udostojili ni nama ni Upravi bolnice Betešda da odgovore na pozive i na mejlove. Bogu hvala mi smo na fondaciji „Budi human“ pre pet dana sakupili 100% sredstava i bez vođenja kampanje.

Neizmerno hvala kompaniji Mozzart koja je po proglašenju kraja uplatila 5.000.000 dinara, hvala preduzećima koja su na naše veliko iznenađenje i dalje slali fondaciji ugovore o donaciji i uplaćivali novac. Gavrilo je dobio 120.000 sms poruka po objavljivanju kraja.

Na dan proglašenja kraja akcije mi smo imali 2.137.000e. Imali smo ovaj iznos zahvaljujući fondaciji „Budi human“koja nam je pozajmila 80% od nenaplaćenih sms poruka.

Imali smo dogovor sa bolnicom Betešda da novac koji bi Ministarstvo uplatilo bude na korišćenje i kupovinu ortopedskih pomagala i mašina koje se preko fondacije „Budi human“ ne mogu kupovati u inostranstvu. Takođe, da je došlo do uplate, nameravali smo da vas obavestimo da ona ne bi bila samo za Gavrila već bi sa tim novcem mogla da se kupe ortopedska pomagala za Lanu koja je ovde, za Boška koji će nam se, nadamo se ubrzo pridružiti kao i za svako dete koje bi došlo iz Srbije u Betešdu na lečenje, obuku medicinski radnika za pravilan rad sa decom obolelom od SMA.

Mi ne tražimo da se ovaj novac uplati za Gavrila, ali ako je planiran i ako je rečeno da će ići za lečenje konkretno našeg deteta, trebalo bi da zadrži tu svrhu. U krajnjem slučaju, mogao bi da se prebaci za lečenje druge dece kojima je novac jako potreban, a kojima akcija prikupljanja ide loše.

Mi osećamo potrebu da ovo podelimo sa svima vama jer o ovakvim stvarima ne treba ćutati: da su sva deca koja su o „svom trošku“ primila lek Zolgensmu bez pardona „skinuta“ sa Spinraze koja potom nije ustupljena drugima obolelim od SMA. Konkretno Andjeli Dimitrijević koja 11 godina sakuplja sredstva za lek koji je dostupan u našoj zemlji.

Takođe obećanja o dolasku još jedne terapije za SMA još uvek se nisu obistinila, kao ni to da će se uvesti bebi skrining na SMA. Dakle, novac za Gavrila skupio je isključivo narod i niko drugi. Smatramo da to trebate znati svi i da ste zaslužili da znate.

Gavrilo je dobro i lepo se oporavlja što je najbitnije. Očekujemo da će napraviti uz Božju pomoć i adekvatne vežbe jako dobre rezultate. Svim dobrim ljudima u našoj zemlji, regionu i svetu bićemo neizmerno zauvek zahvalni.

Molimo vas da pomognete i Bošku dok ne bude kasno…
1032 na 3030🍀 “

Ovo je u izjavi za Nova.rs izjavila majka Gavrila Đurđevića, našeg sugrađanina koji je na lečenju u inostranstvu od SMA i za koga je država Srbija obećala finansijsku pomoć, koja je očigledno izostala.

Izvor : Nova.rs

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar