Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Nikola Dašić obišli Energetiku

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Nikola Dašić i visoka delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kao partneri na projektu modernizacije sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu, obišli su Energetiku, kako bi se uverili u efekte rada novog postrojenja koje kao energent koristi gas.

Sumpor i pm čestice eliminisani su u potpunosti, a ostali elementi su ispod ekoloških standarda, kazao je gradonačelni Dašić i naglasio da je najvažnije što su naši sugrađani koji žive u najugroženijim delovima grada prezadovoljni i da više ne brinu kakav vazduh udišu njihova deca. Istakavši da su tokom obilaska zatekli situaciju na koju nisu navikli jer više nema čađi i dima, on je kazao da je ovo jako značajan i jedan od najvećih projekata za Kragujevac, a svakako najveći ekološki projekat imajući u vidu da se ovim pitanjem niko nije bavio više od pet decenija. Veliki je dobitak za grad Kragujevac zbog čega neizmernu zahvalnost dugujemo predsedniku države Aleksandru Vučiću koji je na našem prvom sastanku u mandatu, rekao je gradonačelnik Dašić, shvatio neophodnost da se Kragujevčani spasu od čađi, ali i ministarki Ireni Vujović i timovima u ministarstvu sa kojima smo izuzetno brzo i efikasno uspeli da završimo projekat, čija realizacija, inače, može da traje mnogo duže.

Ovo je izuzetno značajan projekat za Ministarstvo zaštite životne sredine, vredan 18 miliona evra. U zamenu kotlova investirano je 15 miliona evra a čeka nas još sanacija i zatvaranje deponije pepela koja košta tri miliona evra, kazala je ministarka Vujović. Pepela više neće biti i iskoristiće se za izgradnju lokalnih puteva. Prvi za koji će biti korišćen, je put ka Bešnjaji. Ovim projektom u potpunosti smo poštovali cirkularnu ekonomiju i principe zelene agende, što nam je bio jedan od prioriteta, poručila je ministarka Vujović.

Staro postrojenje koje je koristilo ugalj kao energent godišnje je emitovalo 500 tona sumpora, a novim postrojenjem na gas on je u potpunosti eliminisan. Smanjenje ugljenikovih oksida je preko 70 %, a pm čestica uopšte nema, kazao je Andreja Ilić, direktor Energetike. On je dodao da su korisnici ove komunalne usluge novom kotlarnicom dobili mnogo pouzdanije i efikasnije grejanje uz minimalni ekološki odraz, a radnici postrojenje koje im obezbeđuje maksimalnu sigurnost i pouzdanost pri radu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar