Marko Malović Heroj 2021

Jedan od 10 najistaknutijih pojedinaca, heroja i herojina koji su se u 2021. godini istakli svojim nesebičnim delima je Marko Malović iz Kragujevca.

Na inicijativu Delegacije EU, Fondacija Ana i Vlade Divac već drugu godinu zaredom organizuje konkurs ”Oni su heroji” i dodeljuju priznanja za čovekoljublje i solidarnost. Ovaj Kragujevčanin se svojim zalaganjem i posvećenošću istakao u prikupljanju sredstava za lečenje male Vanje.

Kragujevčani su tokom prethodne dve godine pandemije pokazali koliko su spremni da daju svoj doprinos unapređenju zdravstvenog stanja našeg stanovništva. Čast i zadovoljstvo je što je Kragujevčanin deo inicijative Delegacije EU u Srbiji koju sprovodi Fondacija Divac a koja širi ideju humanosti i dobročinstva, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu na prijemu u gradskoj kući upriličenom u čast heroja.

Prijemu su prisustvovali Pol-Anri Prese, predstavik Delegacije EU u Srbiji i Uroš Demić, menadžer projekta Fondacije. Grad Kragujevac je već šest godina dobitnik priznanja za najhumaniju sredinu od strane Crvenog krsta Srbije a izvesno da će i ove. Dodeljeno je i priznanje od Zaštitnika prava građana za postupanje tokom pandemije kovid. Ali ono što grad čini jeste kontinuitet i briga o najugroženijima, lepeza usluga u oblasti socijalne zaštite, Fond za nabavku lekova i lečenje pri Centru za Socijalni rad i još mnogo stvari, rekla je dr Damnjanović.

Priznanje Delegacije EU i Fondacije je omaž ne samo meni već svim ljudima koji su bili sa mnom i učestvovali u borbi za prikupljanje sredstava za lečenje male Vanje, kaže Marko Malović, heroj iz Kragujevca. Suma u iznosu od 2,5 miliona evra koliko je bilo potrebno za lečenje izgledala je nedostižno, ali cela Srbija se uključila. Ja sam se samo izdvojio kao neko ko je rukovodio akcijom i poveo ostatak tima, rekao je on i zahvalio se svima koji su učestvovali i pomogli donacijom kao pojedinci, udruženja, organizacije. Podrška od svih nam je dodatno davala snagu i samopouzdanje da možemo da uspemo i sačuvamo budućost male Vanje. Marko je pozvao sve sugrađane da podrže svaku humanitarnu akciju a za to priznanje nije potrebno osim kao podstrek.

U ime Delegacije EU, Marku Maloviću i drugim pobednicima, zahvalio se Pol-Anri Prese, koji kaže da je inicijativa zahvalnost ljudima koji čine dobro za druge. Ovakve prilike pokazuju kako solidarnost funkcioniše u praksi, ona pokazuje da kolektivni napori i čovečnost mogu da postignu neverovatne stvari, da pomere planine i sačuvaju ljudske živote, kazao je Prese predstavnik Delagacije EU. Ukoliko slušamo naše srce i zajedno radimo nešto za druge, imamo priliku da poboljšamo svet.

Kroz rad Fondacije želimo da okupimo ljude iz naše zemlje, iz inostranstva i dijaspore koji žele da pomognu jedni drugima i razvijamo različite projekte u našoj zemlji usmerene na pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva. Preko 150 kandidatura je objavljeno preko sajta, a građani su kasnije glasali za nominovane. NJih deset je dobilo priznanje. Oni su neiscrpna inspiracija da se podstaknu ljudi da rade dobra dela i nesebično pomažu jedni drugima, kaže Uroš Demić, menadžer projekta.

Pored prigodnog poklona Grada, u znak zahvalnosti SPD Radnički je Heroju 2021 uručio godišnju ulaznicu za zatvoren bazen.

Post Author: Milan

Ostavi komentar