Maloletnički brak je uskraćivanje ljudskih prava

U prostorijama MZ „Palilule“ danas je održana informativno-edukativna radionica Mobilnog tima za inkluziju Roma na kojoj su govorili dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Ivana Obradović Stanić, šefica grupe za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnopravnost i sprečavanje trgovine ljudima i Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja. Centralna tema radionice bila je prevencija maloletničkih brakova kod pripadnika romske populacije. Učesnici su takođe govorili o prevenciji diskriminacije, kao i o planovima za narednu godinu.

Kampanja prevencije maloletničkih brakova kreće sa nacionalnog nivoa, a Kragujevac je među prvim gradovima koji su se uključili, kazala je dr Damnjanović. Ova kampanja je veoma važna, jer je procenat mladih koji stupaju u maloletničke brakove manji od šest procenata, dok se kod romske populacije taj procenat kreće između dvadeset i trideset posto. Mladi Romi i Romkinje imaju pravo na isto detinjstvo i život kao i svi drugi. Maloletnički brak predstavlja uskraćivanje njihovog detinjstva, kršenje ljudskih prava i onemogućavanje daljeg obrazovanja, a samim tim i izlaska iz položaja ekonomske i socijalne zavisnosti.

Zoran Pavlović je istakao da je diskriminacija društvena pojava koja nas pritiska i koja nam utiče na kvalitet života. Mi želimo da skrenemo pažnju na činjenicu da mi možemo u svom okruženju da smanjimo tu pojavu i da ne budemo vođeni stereotipima i predrasudama, već da otvorimo um i da razmislimo na koji način da jedni drugima ulepšamo i olakšamo život, poručio je Pavlović.

Grad Kragujevac je prepoznat kao primer dobre prakse kada je reč o inkluziji Roma čemu svedoči i priznanje za uspešno implementiran program ekonomskog osnaživanja marginalizovanih grupa „Zajedno za zajednicu“ sproveden u okviru projekta „Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u vreme pandemije KOVID-19“, koje je dr Damnjanović juče primila u ime gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića.

Post Author: Milan

Ostavi komentar