Lončar : Lakši pacijenti iz Beograda upućuju se u Kragujevac

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su trenutno koronavirusom zaražena 1.402 zdravstvena radnika od kojih su 53 na bolničkom lečenju.

On je naveo da je situacija izuzetno teška i da su bolnički kapaciteti ispunjeni do poslednjeg mesta u Beogradu.

Lakši pacijenti iz kovid bolnica iz glavnog  grada  od danas će biti prebačeni u privremene bolnice u Nišu, Kragujevcu, a od sutra i u raspoložive banje kako bi se rasteretio sistem u Beogradu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao je još jedan sastanak sa direktorima kovid bolnica,jer je situacija do te mere složena da se ponovo apeluje na građane da pomognu zdravstvenim radnicima tako što će smanjiti kontakte i primenjivati propisane mere.

Nedostatak bolničkih kapaciteta najviše je izražen u Beogradu.

Sve je više bolnica u Srbiji koje prelaze u kovid sistem.

I direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je posle sastanka sa ministrom zdravlja potvrdio da je sve više pacijenata u jedinicama intezivne nege odnosno najtežih.

Najveći problem predstavljaju pacijenti koji pokušavaju kod kuće sami da se izleče te se lekarima javljaju nakon sedam do dest dana sa teškom kliničkom slikom i zato bukvalno po prijemu idu u jedinice intezivne nege, rekao je Stevanović i apelovao na građane, da ukoliko primete simptome infekcije Kovida – 19 odmah jave kovid ambulantama.

Post Author: Milan

Ostavi komentar