Lomljenje božićne česnice u porti Stare crkve u Kragujevcu

Lomljenje božićne česnice u Kragujevcu ove godine uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog gospodina Jovana organizovano je u porti Stare crkve. Posle svete liturgije kojoj je prisustvovao veliki broj Kragujevčana, vlasnik pekare „Jevtić“ koja je darovala česnicu i zlatnik, zajedno sa sveštenstvom i predsenikom Skupštine grada Kragujevca Miroslavom Petrašinovićem podelili su nasušni hleb – simbol telesne i duhovne hrane.

Dan Hristovog rođenja, simbolizuje mir, ljubav i zajedništvo i zbog toga grad Kragujevac sa sveštenstvom Šumadijske eparhije i narodom, zajedno slavi Božić i mir koji najradosniji praznik donosi, kazao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. Podsetivši na reči episkopa šumadijskog gospodina Jovana da samo onaj čovek koji u sebi ima mir, može da ga prenese i na druge, a da onaj ko mira nema, iako sve zadobije, ceo svet mu je mali, Patrašinović je poručio da nam mir, sloga i zajedništvo omogućavaju da stvaramo nove rezulate i uspehe jer nema napretka u podelama. Jedino u zajedništvi i slozi, rekao je predsednik Skupštine grada, možemo da očekujemo da budemo još bolji nego što smo do sada bili.

Zlatnik iz božićne česnice ove godine je izvukao dvadesetšestogodišnji Milan Simić, koji je rekao da je ovo za njega veliki božiji blagoslov, a s obzirom na to da prvi put učestvuje u javnom lomljenju česnice i velika radost.

Post Author: Milan

Ostavi komentar