Lokalni ombudsman Kragujevca na seminaru za poboljšanje zapošljivosti Roma

Lokalni ombudsman grada Kragujevca je učestovovao na seminaru: “Kako pomoći Romima da poboljšaju svoju zapošljivost“ u organizaciji Udruženja lokalnih Ombudsmana Srbije i projekta Evropske Unije ZAPROM („Poštovanje različitosti kao osnov za integraciju Roma kroz zapošljavanje – Slučaj Slovenije i Srbije“).

Redovno majsko okupljanje lokalnih ombudsmana Srbije u Bačkoj Topoli je ovoga puta bilo posvećeno projektu ZAPROM i uključivanju Roma u tržište rada u Srbiji, posebno žena i mladih. Opšta ocena prisutnih na skupu je da se pripadnici romske zajednice još uvek suočavaju sa stereotipima vezanim za njihovo poreklo i društveni položaj.

Podaci o zaposlenosti Roma u Kragujevcu za poslednjih godinu dana nisu ohrabrujući i naši podaci govore da je procenat zaposlenih Roma u poslednjoj deceniji opao za šest posto. Naša namera je da u razgovorima sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u Kragujevcu i lokalnom samoupravom, razmotrimo pitanje zapošljavanja pripadnika romske zajednice i zajedno pokušamo da utvrdimo ima li potešoća u njihovom uključivanju u tržište rada i da eventualne probleme otklonimo, naglasila je lokalni ombudsman grada Kragujevca Jelena Milivojević.

Na jednodnevnom skupu Udruženja lokalnih ombudsmana Republike Srbije raspravljano je o ulozi lokalne zajednice u suzbijanju diskriminacije pripadnia romske zajednice na tržištu rada. Ovom skupu su, između ostalih, prisustvovali: zamenik predsednika Nacionalnog saveta Roma u Republici Srbiji Aleksandar Balinović i zamenik Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana Vojvodine Milan Dakić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar