Litija sa molitvom za napredak grada i njegovih žitelja

Povodom slave Stare crkva u Kragujevcu, silaska Svetog duha na apostole, danas je održana Gradska litija kojoj se pridružio veliki broj Kragujevčana. Svetu arhijerejsku liturgiju, u porti Stare crkve služio je episkop šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom. Liturgiji je prisustvovao gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima, predstavnici gradskih institucija i veliki broj sugrađana.

Darovi duha svetoga služe spasenju. Darovi duha svetoga daruju se svakome po meri čistote njegovog srca, po meri čistote našeg življenja. Bez duha svetoga, duh čovekov se raspada, a čovek to ne vidi, Raspada se i rasipa kroz zlobu, grehe i sve ono što je smrtno. Hrišćani smo ako duhom svetim živimo, jer nam on daje radost – poručio je episkop šumadijski Jovan u svojoj besedi vernicima nakom služenja Liturgije.

Nakon svete Liturgije, Litija je prošla gradskim ulicama. Povorka je zastala u centru grada, kod Krsta gde je pročitana zajednička molitva.

Gradonačelnik Nikola Dašić zahvalio se svim Kragujevčanima koji su se pridružili Gradskoj litiji koja je bila velika i dostojanstvena.

Milić Marković, starešina Stare crkve kazao je da je ova Litija zajednička molitva koju njegovi žitelji, u jedinstvu i sabranju uznose Gospodu.

To je simbolično izdvajanje jednog dela stvorenog sveta Gospodu. Mi prinosimo taj svet Gospodu i vraćamo ono što nam je on dao. Zajednička molitva podrazumeva da smo svi okupljeni na jednom mestu što znači da se naša molitva uzdiže ka Gospodu, i tu ljubav koju imamo prema njemu pokazujemo tako što imamo ljubav prema bližnjem. Mi se radujemo što ima ovoliko naroda, što je ovoliko dece, predstavnika grada, gradskih institucija, Svi oni su pred Gospodom jedno, i mi ne pravimo tu nikakvu razliku – kazao je Milić Marković.

Po završetku Litije, u porti Stare crkve održan je kulturno-umetnički program.

Post Author: Milan

Ostavi komentar