Lekarski mobilni tim na seoskom području

U cilju unapređenja dostupnosti usluga primarne zdravstvene zaštite stanovništvu na seoskom području Grad Kragujevac i Dom zdravlja Kragujevac pokrenuli su projekat Mobilni tim lekar-medicinska sestra/tehničar- laboratorijski tehničar.

U okviru planiranih projektnih aktivnosti lekarski mobilni tim danas je bio u selu Drača. Dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i prim. dr Slavica Lončar, zamenica direktora Doma zdravlja sa saradnicama posetile su koleginice u ovom selu.

Dom zdravlja Kragujevac uvek adekvatno i spremno odgovori na izazove a u domenu dostupnosti zdravstvene zaštite izazov je pružiti je najugroženijima, sugrađanima na ruralnom području gde nema seoskih ambulanti i tamo gde je pandemija kovid uticala na smanjenu pristupačnost i dostupnost stanovništvu, rekla je Dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Ideja o projektu nastala je prošle godine u okviru planiranja javnog zdravlja, a Grad Kragujevac je uvek spreman da reaguje i u tom smislu je i formiran mobilni tim Doma zdravlja kako bi sugrađanima na seoskom području bila dostupna primarna zdravstvena zaštita. Gradska uprava sa pozicije javnog zdravlja za ovaj projekat izdvojila je nešto više od milion dinara i smatram da je to najbolji način da se pokaže kako jedna odgovorna lokalna samouprava vodi brigu o najugroženijem stanovništvu, istakla je dr Damnjanović, članica Gradskog veća.

U partnerstvu sa Gradom napravili smo projekat u okviru kojeg smo formirali mobilni tim a koji čine lekar, medicinska sestra/tehničar i laboratorijski tehničar. Za sada smo izabrali sela koja imaju mesne zajednice ili neke druge objekte koji bi mogli da posluže kao privremena ambulanta, objasnila je prim. dr Slavica Lončar, zamenica direktora Doma zdravlja. Mobilni tim će obilaziti sela i određenim danima će biti u privremenim ambulantama u selima i to: ponedeljkom u Jovanovcu, svakog drugog utorka u Drači i selu Poskurice, sredom u Rogojevcu, četvrtkom u Cvetojevcu a petkom, mobilni tim će biti u privremenoj ambulanti u Kormanu.

U privremenim ambulantama sugrađani će moći da obave lekarski pregled, merenje pritiska, šećera iz kapilarne krvi kao i biohemisjke, laboratorijske analize, a moći će da prime i prvu dozu vakcine Sinofarm. Svakog radnog dana od 8 do 12 sati Mobilni tim će raditi u privremenim ambulantama – ponedeljkom u Jovanovcu, svakog drugog utorka u Drači i Poskuricama, sredom u Rogojevcu, četvrtkom u Cvetojevcu, petkom u Botunju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar