Kragujevcu osam miliona državne podrške za zamenu individualnih ložišta

U Ministarstvu zaštite životne sredine danas su predstavnici 35 gradova i opština potpisali ugovore, na osnovu kojih će dobiti sredstva za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i domaćinstvima i tako poboljšati kvalitet vazduha. U ime grada Kragujevca ugovor je potpisala Ana Radojević energetski menadžer. Za realizaciju projekta Doprinos energetskoj tranziciji kroz modernizaciju sistema grejanja na teritoriji Kragujevca, resorno ministarstvo odobrilo je osam miliona dinara. Sredstva su namenjena građanima kojma će biti omogućeno da uz subvencije zamene kotlove na ugalj i drva, kotlovima na pelet i gas. Konkurs se, prema rečima Ane Radojević, može očikvati u narednih mesec dana.

Reč je o izuzetno važnim ulaganjima za poboljšanje kvaliteta vazduha širom Srbije, istakla je Irena Vujović ministarka zaštite životne sredine. Sledeće nedelje očekuje nas potpisivanje sa gradom Beogradom i gradskim opštinama. Ministarstvo je za ta dva konkursa izdvojilo 350 miliona dinara i odmah nakon potpisivanja biće prebačena sredstva kako bi po završetku grejne sezone krenuli u realizaciju.

Već u narednim nedeljama, najavila je Irena Vujović, očekuje nas konkurs za pošumljavanje, uklanjanje divljih deponija, konkursi za sanaciju devastiranog zemljišta i to je sve ono što će unaprediti kvalitet života građana širom Srbije. Primetili smo da su lokalne samouprave ove godine spremnije nego prethodne i svako od njih ima želju da donese ekološki projekat u svoju sredinu. Nadam se da ćemo zajedno kao i do sada napraviti još bolje rezultate, poručila je Irena Vujović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar