Kragujevčanima su najviše smetale divlje deponije i toplana

U prvih dvadesetak dana koliko postoji Ekološki informacioni sistem putem koga građani mogu da prijavljuju ekološke probleme sa kojima se susreću u svojoj zajednici, Kragujevčanima su najviše smetale divlje deponije i toplana. Sistem funkcioniše tako što administratori Operativnog centra Ministarstva za zaštitu životne sredine prikupljaju informacije sa terena koje dobijaju od građana iz cele Srbije, a potom ih prosleđuju nadležnim inspekcijskim službama u lokalnim samoupravama.

Benefit od ovoga će imati kako sami građani tako i grad Kragujevac. Grad Kragujevac ima tri ekološka inspektora što je malo za grad ove veličine, tako da očekujem da nam i građani pomognu tako što čim uoče neki ekološki problem, proslede putem ove aplikacije resornom ministarstvu, a ministarstvo nama, kako bi ekološki inspektori mogli odmah da postupe po prijavi i izađu na teren. Mi smo dobili već prve prijave i očistili smo divlju deponiju na Metinom brdu kod Doma zdravlja Bresnica, ali nažalost, koliko imam informaciju, građani opet odlažu smeće na tom mestu.

Drugi veliki problem u našem gradu je zagađenje vazduha koje najvećim delom potiče od gradske toplane, ali rešavanje tog problema je u toku, kao što je poznato, od naredne grejne sezone kragujevačka Energetika će umesto kotlova na ugalj koristiti kotlove na gas – kaže Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Uočene probleme građani mogu da prijave putem mobilne i veb aplikacije „gReact” (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play-u ili APP Store, slanjem SMS ili MMS poruka na 066-5555-001 ili telefonskim pozivom Kontakt centra Ministarstva za zaštitu životne sredine na broj 0800-003-003, radnim danima od 7.30 do 15.30 časova,

Kada stigne prijava građanina, bilo da je upućena preko Operativnog centra Ministarstva ili direktno, inspektori za zaštitu životne sredine postupaju tako što obiđu predmetnu lokaciju, utvrde činjenično stanje, i nalože mere za otklanjanje nepravilnosti u određenom roku. U zavisnosti od toga kakav je problem, nekada taj rok za rešavanje i otklanjanje nepravilnosti može da bude osam dana, ali ako je problem složeniji i ako se postupa u skladu sa rokovima koji su definisani Zakonom o upravnom postupku, onda je taj rok znatno duži – objašnjava Maja Ranković, inspektor za zaštitu životne sredine i turizam grada Kragujevca.

Sistem je veoma značajan,jer omogućava da se, zajedno sa građanima, efikasnije pristupi mapiranju i rešavanju ekoloških problema u Srbiji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar