Kragujevački studenti se priključuju procesu vakcinacije

U organizovanoj imunizaciji do sada je u Kragujevcu dato 78 117 doza vakcina, od čega je 35 178  sugrađana završilo proces vakcinacije. Imajući u vidu da je za postizanje kolektivnog imuniteta potrebno da bude vakcinisano 110 000 stanovnika, slično modelu koji je organizovan za velike privredne sisteme uz podršku Regionalne privredne komore, u proces dalje imunizacije uključiće se i Univerzitet.

Vakcinacija je jedini način da se oslobodimo ograničenja okupljanja, druženja, putovanja. Želimo da pospešimo imunizaciju studentske populacije, s tim u vezi smo i dogovorili naredne korake na današnjem sastanku. Pored individualnog prijavljivanja preko portala e-Uprava u dogovoru sa studentima organizovaćemo i dolazak ekipe Doma zdravlja na fakultete kragujevačkog Univerziteta. Svesni smo toga da ograničenja najviše pogađaju mlade. Ponovnih medicinijada, pravnijada i drugih skupova ne može biti bez postizanja kolektivnog imuniteta, podsetila je Gordana Damnjanović i dodala da bi Kragujevac mogao da uputi zahtev Republičkom kriznom štabu za ukidanje vanredne situacije da danas u Kragujevcu imamo 80 000 kompletno vakcinisanih.

U ovom trenutku Kragujevac na zalihama ima 700 doza ruske vakcine Sputnik Ve i 900 doza kompanije Fajzer, a od ponedeljka se očekuje isporuka kineskog Sinofarma. Broj vakcina koje kao grad dobijamo od Instituta Batut zavisi od broja prijavljenih. Dosadašnji proces imunizacije tekao je dobro, ali je jasno da postoji potreba da se on ubrza. Imajući u vidu spremnost zdravstvenog sistema i grada Kragujevca, prilika je da se uz podršku Univerziteta omogući organizovano vakcinisanje i studentske populacije.

Sastanku u Gradskoj upravi, pored članova Gradskog veća Gordane Damnjanović i Dušana Aleksića i pomoćnika gradonačelnika Stefana Jovanovića, prisutvovali su Nenad Filipović rektor Univeziteta, dekani Medicinskog i Fakulteta inženjerskih nauka kao i predstavnici studentskog parlamenta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar