Kragujevac: Protest radnika „Fijat plastik

Radnici fabrika „FIAT plastik“ održali su danas protesni skup ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu. Štrajkački odbor je sa skupa zatražio od automobilske alijanse „Stelantis“ i države Srbije da ispune zahteve radnika kako bi se prekinuo tromesečni štrajk.

Kako piše N1, radnicima „FIAT plastika“, firme u sastavu „FIAT Krajsler automobila Srbija“, koja proizvodi plastične branike za vozila 500 L, pred zgradom kragujevačke lokalne samouprave pridružio se i deo zaposlenih fabrike automobila i radnici drugih kooperantskih preduzeća.

Podsećamo, radnici „FIAT plastika“ traže vraćanje regresa na visinu koja je bila do 1. januara 2021. godine, plaćeno odsustvo da se vrednuje 65 odsto zarade, a ne 60 odsto i da se minuli rad plaća 0,5 odsto po godini radnog staža, kao što je to i u kompaniji „FIAT Krajsler automobili Srbija“, a ne 0,4 odsto.

„Ne odustajemo od zahteva i štrajkovaćemo sve dok poslovodstvo ne ispuni zahteve. FIAT ima ogromne gubitke kada proizvodi automobile bez branika, a onda kasnije angažuje radnike da ih montiraju“, rekao je Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora.

Okupljenima se obratio i Jugoslav Ristić, predsednik Samostalnog sindikata Kragujevca koji je pozvao državu Srbiju, kao trećinskog vlasnika kapitala u FIAT-u da se uključi u rešavanje uposlenosti kragujevačke fabrike automobila i početku proizvodnje novog modela vozila.

Post Author: Milan

Ostavi komentar