Kragujevac potencijalno žarište korona virusa

 

Na redovnom sastanku republičkog Kriznog štaba, održanom juče u Beogradu, razmatrana je epidemiološka situacija u Srbiji, ali i drugim zemljama. Posebna pažnja poklonjena je gradovima u kojima je poslednjih dana došlo do povećanja broja zaraženih. Pored Beograda, ovog puta su kao potencijalna žarišta istaknuti Kragujevac i Novi Pazar, a u nešto manjoj meri i Zaječar. U subotu je recimo od 171 uzorka, na području Šumadije otkriveno 14 novoinficiranih, od čega u Kragujevcu 12, dok se u kućnoj izolaciji nalazi 166 lica. Tim povodom sednici Kriznog štaba prisustvovao je i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

U Kragujevcu definitivno, kao i u čitavoj Srbiji, ali i svetu postoji problem sa epidemiološkom situacijom. U Kragujevcu je zabrinjavajuća zato što je primećen porast broja zaraženih u odnosu na broj testiranih i o tome smo diskutovali na današnjoj sednici Kriznog štaba u Beogradu, potvrdio je Dašić za sajt Grada.

Većina Kragujevčana se pridržava mera, ali uvek imamo i deo populacije, koji namerno ili slučajno te mere nažalost zanemaruje. U jednom trenutku nigde niste mogli da uđete bez maske, a u poslednje vreme primetno je da pažnja popušta. Do kraja avgusta smo funkcionisali sa kontrolama bez kažnjavanja. Sa početkom školske godine, na preporuku države, pored pooštrene kontrole počeli smo da izričemo i kazne, za nepoštovanje propisanih mera u restoranima, kafićima, tržnim centrima, prodavnicama, pekarama i u svim objektima gde može da se zatekne veći broj ljudi.

Dašić je iskoristio priliku i uputio apel svim sugrađanima da poštuju mere i preporuke, kako se ne bi vratili u vanredno stanje, koje niko ne želi.  Na nama je da svi damo sve od sebe, da budemo odgovorni, kako bi nam deca išla u školu, a ne da nastavu pohađaju onlajn i da nam se najbliži ne razboljevaju. Moramo i dalje da se pridržavamo svih mera, da ozbiljno shvatimo sve apele i upozorenja jer nam se bliži jesen odnosno sezona gripa, što će uz koronu značajno usložiti lečenje. Očekujem, kaže Dašić, da su sugrađani shvatili da je situacija opasna i da će broj zaraženih uskoro početi da opada.

Na sednici Kriznog štaba doneta je i mera nadzora koja stupa na snagu u petak 18. avgusta u 18 časova za sve građane koji se vraćaju u Srbiju iz inostranstva.

Post Author: Milan

Ostavi komentar