Kragujevac obnavlja stare fasade u centru grada

Grad Kragujevac obnoviće fasade na objektima koji su spomenici kulture u strogom centru grada. Pored toga što estetski narušavaju izgled grada, mnoge od njih ugrožavaju i bezbednost korisnika. Studijom revitalizacija fasada u Starom gradskom jezgru, koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, identifikovano je 22 objekta, među kojima su kuća trgovca Alekse Obradovića – Regentova kuća, zgrade nekadašnjeg Peka i Prosvete, kafana Balkan, kao i 11 objekata u Ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Javni poziv za izvođače radova raspisan je pre par dana preko Protala javnih nabavki, a rok za prijavu ističe 30. marta, rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Nikola Dašić. Odlučili smo da u ovoj godini izdvojimo oko 100 miliona dinara kako bi konačno krenuli u ulepšavanje grada. Mislim da je bilo krajnje vreme za taj posao. U prvoj fazi, od ukupno 22 fasade, očekujemo da završimo devet u ovoj godini. Tri najveće su zgrada sa atlasima preko puta Spomenika Štafeti, zgrade poznate kao Prosveta i  Peko, kao i još šest ka Pioniru sa te strane ulice. Za te objekte smo od resornog ministarstva dobili saglasnost odnosno strateljstvo za sporovođenje mera zaštite fasada u prostorno kulturno – istorijskoj celini Staro gradsko jezgo.

To su naša nepokretna kulturna dobra , a prioritet je utvrdio Zavod za zaštitu spomenika kulture, ceneći stepen oštećenja. Preduzimanjem mera tehničke zaštite fasada ispunićemo zakonom ustanovljenu obavezu da sačuvamo kulturno nasleđe grada koje uživa posebnu zaštitu, kazao je Dašić.

Iako je važećim propisima predviđeno da sredstva za održavanje stambenih zgrada, pa i restauraciju fasada, obezbeđuju vlasnici stanova i drugih posebnih delova zgrade, bez obzira da li su one pod zaštitom države ili ne, činjenica je da su za to potrebna značajna finansijska sredstva koja vlasnici odnosno korisnici nisu u stanju da obezbede. Na ovaj način fasade s početka 20. veka biće ne samo sačuvane u originalnom odnosno izvornom izgledu stilskih odlika i dekorativnih elemenata, već će tako uređene i osvetljene postati ukras našeg grada, poručio je Dašić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar