Kragujevac obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca kraj Spomenika palim Šumadincima i minutom ćutanja, u Kragujevcu je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U ime grada Kragujevca venac su položili gradonačelnik Nikola Dašić i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, zatim predstavnici Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine „Vojvoda Radomir Putnik“ i Mesne zajednice Centar.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, u francuskom gradu Kompjenu i time okončale rat.

Kragujevac je u Prvom svetskom ratu pretrpeo velike ljudske žrtve i materijalna razaranja.

Danas ceo svet obeležava Dan stupanja na snagu primirja u Prvom svetskom ratu. Naravno sa celim svetom i mi, kao jedna od ključnih učesnica na strani slobodarskih naroda tog rata, moramo da se setimo dana kada je Kragujevac dao svoje žrtve, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Preko 1700 regruta je otišlo u Prvi svetski rat. Nažalost, nije se vratilo 426 oficira, podoficira i vojnika. Mi imamo obavezu da se sećamo heroja koji su branili duh slobodarskog naroda, poručio je Dašić.

Mi smo kao potomci dužni da negujemo sećanje na taj veliki datum i svake godine na ovom mestu polažemo vence i odajemo poštu ratnicima koji su se borili i izborili za slobodu Srbije, istakao je Milan Vujičić predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine „Vojvoda Radomir Putnik“ koje je u Kragujevcu osnovano 1972. godine.

Inače, Dan primirja u Prvom svetskom ratu prvi put je obeležen u Srbiji 2012. godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar