Kragujevac konačno realizuje zelene projekte

Prezentacijom projekta ”Čišćenje jezera Bubanj” u prisustvu gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, predstavnika Ambasade Republike Mađarske, Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske, Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga i MIND Grupe, najavljen je početak realizacije tog projekta.

Projekat je grant Vlade Republike Mađarske u okviru bilateralnog sporazuma Srbije i Mađarske, a predstavio ga je Kozar Szabolcz iz mađarske kompanije Naturaqua, potpisnice ugovora za izradu investicione tehničke dokumentacije projekta.

Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji je još jedan vid dobrih i čvrstih ekonomskih i političkih odnosa Mađarske i Srbije, na osnovu koga sa prijateljima iz Mađarske krećemo sa projektovanjem i izgradnjom novih 10 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i 351 kilometrom kanalizacione mreže na 12 lokacija u Srbiji, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon prezentacije.

Ovaj Sporazum je još jedan vid naših dobrih i čvrstih ekonomskih i političkih odnosa. Ovde pričamo o 4,3 miliona evra bespovratnih sredstava koji će biti korišćeni za izradu projektne dokumentacije nakon čega će doći investicije koje će biti oko 80 miliona evra i koji su rezultat kredita koji će Mađarska obezbediti Republici Srbiji. Projekti o kojima smo pričali su prvoklasni ekološki projekti i zaista moram da zahvalim gradonačelniku Dašiću na sjajnoj saradnji koju smo imali na realizaciji ovog projekta, kazao je ministar Momirović.

Projektom je predviđeno čišćenje i rekonstrukcija jezera Bubanj i Međuvršje. Jezero Bubanj nalazi se u samom centru grada na površini od oko 3,5 hektara.

Naša misija je da očistimo jezero Bubanj u Kragujevcu. Očekujem da radovi krenu u narednih šest do osam meseci, a do tada nas čeka puno posla, pre svega kada je reč o uzimanju analize vode i izrade Studije opravdanosti. U samom gradu trenutno gradimo 46 kilometara kanalizacione infrastrukture, a plan nam je da narednih godina izgradimo 360 kilometara kanalizacione mreže. Kada završimo sve ove projekte Kragujevac će imati ekološku infrastrukturu kao i moderni gradovi u Zapadnoj Evropi, rekao je ministar Momirović.

Gradonačelnik Nikola Dašić je kazao da je period epidemije odložio realizaciju ovog projekta, ali zahvaljujući istrajnosti i razumevanju resornog Ministarstva i Privredne komore Mađarske otpočelo je rešavanje čitavog problema, a konačan cilj je čisto jezero.

Došlo je vreme da možemo da se bavimo ekološkim pitanjima. Grant mađarske Vlade obezbeđuje projekat Čišćenja jezera Bubanj i to nije jedini projekat koji rade u Srbiji ali za nas Kragujevčane je izuzetno značajan. Čišćenje jezera mora da se izvede na pravilan profesionalan način kako bi se zaštitio biodiverzitet i sačuvao čitav kompleks kragujevačkog blaga i buduće generacije imale čisto jezero, rekao je gradonačelnik Dašić.Čišćenje jezera Bubanj je jedan od projekata ministarstva na čijem je čelu ministar Momirović pored izgradnje kanalizacione mreže, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i nove deponije, izjavio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i podsetio na rešavanje problema zagađenja zamenom kotlova u Energetici. To je samo deo naših napora da sebe dovedemo u rang zapadnoevropskih zemalja i bavimo se aktuelnim temama. Sve ovo radimo zbog naše dece, budućih naraštaja, naglasio je Dašić.

Mađarska firma Naturaaqua zajedno sa srpskim ekspertima otpočela projektovanje za čišćenje jezera Bubanj u Kragujevcu i Međuvršje kod Čačka. Finansiranje projektovanja ide iz nepovratnih sredstava koje finansira Mađarska agencija za promociju izvoza (HEPA).

Mađarska kompanija Naturaqua ima više od dvadeset i pet godina iskustva u restauraciji, rehabilitaciji i sanaciji sličnih lokaliteta, rekao je Kozar Szabolc, predstavnik mađarske kompanije. Projekat se bazira na obnovi i rehabilitaciji ekosistema jezera i čišćenja okoline i projektovanje parkovskog dela. Želimo da uključimo i lokalne eksperte i kompanije za saradnju i razmenu iskustava i znanja kako bismo uspešno realizovali ovaj projekat u Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar