Kragujevac dobija sekundarni nivo zdravstvene zaštite

Izgradnja Opšte bolnice jedan je od ciljeva Nacrta Plana javnog zdravlja grada Kragujevca, za period od 2019. do 2026. godine.

 

 

Taj dokument, sada, ima novu koncepciju, obuhvata značajne oblasti kao što su ekonomija, ekologija, privreda i zdravstvena i socijalna zaštita, rečeno je na javnoj tribini o Nacrtu Plana javnog zdravlja.

Strateški dokument predviđa donošenje akcionih planova na godišnjem nivou zasnovanim na analizama koje radi Institut za javno zdravlje u smislu određivanja prioritetnih pitanja na nivou lokalne zajednice i zajedničkim naporima za prevazilaženje tih problema i sve u smislu bolje organizacije i unapređenja zdravlja stanovništva.

“Administrativni tok i procedure su trajale prethodnih nekoliko meseci i ovaj starteški dokument donosi niz novina, a fokus je na jedinicama lokalne samouprave kao odgovornim zajednicama i organima izvršne vlasti”, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

 

Govoreći o planu ona je sitakla da on predviđa i osnivanje Opšte bolnice te da je Savet za zdavlje grada Kragujevca u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Kliničkim centrom i Domom zdravlja pripremio elaborat o opravdanosti osnivanja Opšte bolnice koji je upućen na saglasnost Ministarstvu zdravlja i nacionalnom isntitutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

“U prilog nam idu izmene vezane za Zakon o zdravstvenoj zaštiti i podzakonska akta koja će do kraja godine biti urađena. U narednoj godini očekujemo i s pravom se nadamo realizaciji ovog projekta”, dodala je dr Damnjanović.

 

Izvor: Ritam grada

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar