Kragujevac dobija Centar za hiperbaričnu medicinu

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević i vd direktora Zastava Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac, dr Nada Milovanović, potpisali su Sporazum o poslovno – tehničkoj saradnji. Reč je o dokumentu koji reguliše uslove i način saradnje u vezi sa obezbeđivanjem uslova za rad Centra za hiperbaričnu medicinu kao organizacione jedinice Fakulteta medicinskih nauka a sa zajedničkim ciljem svih potpisnika da se unapredi zdravstveno stanje Kragujevčana a grad Kragujevac dodatno afirmiše kao značajni medicinski centar u Srbiji.
Potpisivanjem Sporazuma o poslovno – tehničkoj saradnji grad Kragujevac, Medicinski fakultet i Zastavina Medicina rada ulaze u veliki projekat u oblasti hiperbarične medicine. Osnivanje Centra za hiberbaričnu medicinu značajno će unaprediti zdravstveno stanje preko dva miliona ljudi koji gravitiraju ka nama ali i afirmisati Kragujevac kao značajan medicinski centar na teritoriji Srbije, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Kao regionalni centar sasvim je normalno da imamo hiperbaričnu medicinu, jer pacijenti koji su imali potrebe za takvom vrstom lečenjem izbeći će odlazak u Vrnjačku Banju, Beograd ili Aranđelovac. Ovom investicijom u zdravlje naših građana mi dugoročno smanjujemo troškove lečenja s obzirom na to da takav vid lečenja predstavlja pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za razna zdravstvena stanja. Otvaranje Centra rezultat je kvalitetne saradnje Grada Kragujevca sa Medicinom rada i Fakultetom medicinskih nauka, poručio je gradonačelnik Dašić.
Fakultet medicinskih nauka može da pruži i stručnu i naučnu podršku ovakvom centru, kazao je dekan Jakovljević. U saradnji sa kolegama iz Medicine rada pružaćemo medicinski servis svim našim sugrađanima i ispraviti apsurd odličnih naučnih rezultata Fakulteta medicinskih nauka kada je hiperbarična oksigenacija u pitanju iako nismo imali kurativu za veliki broj pacijenata kojim bi poboljšali njihovo zdravlje. Najvažnije je da smo ovu godinu završili potpisivanjem Sporazuma koji će nam omogućiti da ubuduće delujemo na pravi način, zaključio je prof. dr Vladimir Jakovljević.
Osnivanje Centra za hiperbaričnu medicinu u prostorijama Zavoda značajno će unaprediti pružanje zdravstvene zaštite u dostupnosti svim onim pacijentima odnosno osiguranicima koji imaju potrebe za ovom terapijskom procedurom, rekla je dr Nada Milovanović, vd direktora Zastava Zavoda. Zavod pruža širok spektar usluga iz zdravstvene delatnosti kako onih ugovorenih RFZO tako i onih iz oblasti medicine rada, a otvaranjem Centra za hiperbaričnu medicinu upotpuniće dostupnu terapiju. S druge strane na velika vrata Kragujevac ponovo postaje naučno-nastavna baza Fakulteta medicinskih nauka, istakla je dr Milovanović i podsetila na stabilno poslovanje Zavoda od 2018. godine kada je osnivačka prava preuzela lokalna samouprava.
Iz Kragujevca na hiperbaričnu terapiju u privatne centre u Vrnjačkoj Banji, nedeljno odlazi 40 pacijenata. NJihov transport vrši Zavod za hitnu medicinsku pomoć, a otvaranjem prvog državnog Centra za hiperbaričnu oksigenaciju u srcu Šumadije značajan finansijski efekat imati i RFZO. Na inicijativu Fakulteta i Zavoda o osnivanju Centra, grad je za adaptaciju i rekonstrukciju prostora uložio oko 22 miliona dinara, ali predstavlja neprocenjivu investiciju i ulaganje u budućnost i zdravlje Kragujevčana, zaključila je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar