Kragujevac dobija 260 kilometara kanalizacione mreže i regionalnu deponiju

U okviru promocije i realizacije projekta „Čista Srbija“, kojim je predviđeno intenzivno ulaganje u izgradnju kanalizacione mreže i regionalne deponije sa spalionicom u Kragujevcu, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović održao je sastanak sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem.

Očekujemo da bi radove u Kragujevcu mogli da pokrenemo na jesen. Izuzetno sam zadovoljan sastankom sa gradonačelnikom Dašićem i dogovorenom dinamikom. U centru Šumadije, za prostor gde živi preko 200.000 stanovnika, gradićemo kanalizacionu mrežu od 260 km i novu regionalnu deponiju sa spalionicom. Investicija je ukupne vrednosti 190 miliona za izgradnju kanalizacije i tri postrojenja za preradu, u Stragarima, Batočini i samom Kragujevcu. Za izgradnju nove regionalne deponije na tom području, opredelili smo 118 miliona evra, a investicija obuhvata i novo postrojenje za spaljivanje otpada, naveo je ministar Momirović.

Ministar Momirović i direktor kineske građevinske korporacije CRBC DŽang Sjaojuen potpisali su nedavno komercijalne ugovore kojima će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

Realizacija kapitalnih projekata uz podršku države, za Kragujevac je od neprocenjivog značaja, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić. Izgradnjom regionalne deponije Kragujevac će konačno rešiti jedan od gorućih ekoloških problema. Postojeća deponija iz 1968. godine, već dve decenije je spremna za zatvaranje. Uz 260 kilometara kanalizacione mreže značajno unapređujemo infrastrukturu i doprinosimo kvalitetu života u Kragujevcu. Imajući u vidu da je izvođač izabran i obezbeđena sredstva, očekujem da će Kragujevac biti prvi grad u Srbiji koji će krenuti sa realizacijom projekta „Čista Srbija“, rekao je gradonačelnik Dašić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar