Konkretnim rezultatima Kragujevac pokazao posvećenost rodnoj ravnopravnosti

U organizaciji OEBS – a i poverenice za zaštitu ravnopravnosti, u Kragujevcu je održan konsultativni sastanak i fokus grupa o primeni Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 Žene, mir i bezbednost sa predstavnicima lokalnih samouprava Centralne i Zapadne Srbije.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o sledećem Nacionalnom akcionom planu za Rezoluciju 1325, trećem po redu, istakao je Jan Bratu šef Misije OEBS – a u Srbiji. On je pohvalio Srbiju, uz obrazloženje, da je uradila više po pitanju ovog akcionog plana nego mnoge zemlje u Evropi. Misija OEBS- a u Srbije će zajedno sa poverenicom i drugim partnerima razmatrati načine kako može da se nastavi napredak u ovoj oblasti. Potrebno je uključiti i muškarce, rekao je Bratu i dodao da rodna ravnopravnost nije pitanje koje se tiče samo žena, to je ljudsko pitanje. Želimo da pružimo podršku uključivanju žena na svim nivoima upravljanja u Srbiji, u svim institucijama, zato što je to najbolji način da se društvo razvija. Svi treba da učestvuju, izraze svoje mišljnje i daju svoj doprinos, poručio je Bratu.

Kolika je uloga i značaj žena upravo je pokazala prošlogodišnja vanredna situacija. U zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti najviše je žena i one su bile na prvoj liniji odbrane od korona virusa. Mnoge od njih prošle su kroz izuzetno težak period, istakla je Brankica Janković poverenica za rodnu ravnopravnost. Kod nas postoji prilično izražen rodni dizbalans u većini sfera života. Nikada nije bilo dobro kada imate tako neuravnoteženu zastupljenost žena. U zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i obrazovanju 75, pa i preko 80 posto zaposlenih čine žene. Slična je situacija i u medijima, većinu novinara čine žene. U svim zanimanjima, koja su bila najizloženija delovanju i merama zaštite su bile žene. S druge strane imate profesije u kojima su dominantni muškarci kao što je sektor bezbednosti. U ustanovama koje su od vitalnog interesa retko gde ćete videti ženu na čelnim pozicijama. Sve je manje žena i u pravosuđu.

Ipak, napravljen je veliki napredak u poslednjih 10 do 15 godina, ocenila je Brankica Janković. Procenat pokazuje da se stvari pomeraju. Da bismo išli dalje moramo da priznamo da postoji problem i zato je od nemerljivog značaja kada imate lokalne samouprave, u ovom slučaju grad Kragujevac, koji je spreman da otvoreno razgovara, da vidimo šta je problem, šta valja unaprediti, šta nije dobro u prethodnom akcionom planu.

Prema rečima Miroslava Petrašinovića, predsednika Skupštine grada, Kragujevac je dosta učinio u proteklih par godina, kao i sama Vlada Republike Srbije i to se na najbolji mogući način vidi kroz broj žena koje obavljaju najodgovornije dužnosti. Novom reorganizacijom gradskih uprava od 10 načelničkih mesta na devet pozcija se nalaze žene, sekretar Skupštine grada je žena , načelnica Šumadijskog upravnog okruga je takođe žena. Osim žena na tako visokim položajima, moramo da se potrudimo da njihov život učinimo što lakšim, što boljim i što kvalitetnijim. I dalje postoje problemi kada je u pitanju obrazovanje žena, njihov socijalni status, šansa za zapošljavanje, nasilje u porodici ili polno uznemiravanje. Sve su to teme koje želimo sa našim partnerima iz OEBS – a da postavimo na visko nivo i sa njima pronađemo rešenja kako bi žene imale što bolji položaj u našem društvu, zaključio je Petrašinović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar