Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem zasedao u Nišu

Zasedanje Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, kojim predsedava Niš, održano je u Naučno-tehnološkom parku i posvećeno je institucionalnoj podršci za razvojne projekte u oblasti zaštitne životne sredine.

Gradonačelnici i predsednici opština razgovarali su o budućem održivom razvoju na lokalnom nivou što je usko povezano sa orijentacijom o napuštanju linearne i razvijanju cirkularne ekonomije.

Obraćajući se učesnicima, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je koliko je značajno da razvijamo svest o zaštiti životne sredine i navela da je Niš na korak do raspisivanja međunarodnog tendera za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, projekta u kome je grad imao svesrdnu pomoć Ambasade Švedske.

Izvršna direktorka NALED – a Violeta Jovanović je rekla da je cilj zasedanja da se čuje kakva je podrška potrebna gradovima i opštinama da bi bili uspešni.

O iskustvima i projektima grada Kragujevca govorili su predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine Stefan Nikezić, koji je istakao da je u oblasti zaštite životne sredine, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, u prvoj tranši opredeljeno 14 miliona evra, za zamenu kotlova na ugalj kotlovima na prirodni gas. Druga tranša od četiri miliona evra previđena je za saniranje deponije pepelišta.

Pomoćnica ministra zaštite životne sredine Sandra Dokić, zadužena za sektor strateškog planiranja, projekte, međunarodnu saradnju i evropske integracije, istakla je da je Kragujevac primer dobre prakse kako bi trebalo da se radi i da su sve oči uprte u taj grad, pošto je prvi krenuo u ceo postupak.

Pored toga, Kragujevac je jedini grad u Srbiji koji ima spremnu i projektno – tehničku dokumentaciju i rešena imovinsko – pravna pitanja za izgradnju nove kanalizacione i atmosferske mreže, za prvih 40 kilometara. Radovi, kazao je Nikezić, kreću krajem oktobra. Završena je i javna rasprava o novoj regionalnoj deponiji u Vitlištu, a pored deponije gradiće se i novo postrojenje za preradu otpadnih voda u Stragarima i Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar