Klub akcijaša i volontera ima uspešnu saradnju sa gradom

Klub akcijaša i volontera Kragujevac održao je radni sastanak u zgradi Grada kome su prisustvovali i Vuk Žugić, predsednik Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije i Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada koji je u ime domaćina pozdravio učesnike.

Bila je ovo prilika da se nakon radnog dela sastanka, istakne dobra saradnja sa gradom, realizacija zajedničkih projekata i značaj građanskog aktivizma. Poseban akcenat stavljen je na uključivanje mladih koji su pokazali interesovanje za učešće u akcijama koje su korisne za lokalnu zajednicu.

Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije ima divnu i plemenitu misiju da neguje tradiciju generacija mladih koji su svojim dobrovoljnim radom izgradili velelepne objekte u našoj zemlji, privredne, ekonomske, sportske, kulturne, i da, sa druge strane, razgovarajući sa rukovodstvom grada doprinesu da se stvore uslovi za nove radne akcije u jednom novom, savremenom duhu. Uslovi su danas drugačiji nego što su bili nekada. Danas je svetski cilj opstanka planete pošumljavanje, i mi želimo da vidimo kako i na koji način u svakom mestu možemo uvećati naše šume, broj zasađenih stabala. Razgovaramo i o tome šta u kom gradu može od kulturnih i privrednih objekata i uslova da se podigne da bismo živeli bolje – kaže Vuk Žugić, predsednik Saveza.

Za Kragujevac ga, kako kaže, vežu divne uspomene i prijateljstva koje je stekao na radnim akcijama. Jedna od njih je izlivanje Lepenice 1976. godine kada je organizovana akcija sa ciljem da se uredi rečna obala.

Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca istakao je da Klub akcijaša i volontera Kragujevac koji postoji već četiri godine ima veoma uspešnu saradnju sa gradom. Klub pomaže gradu u realizaciji društveno odgovornih projekata koji su značajni za lokalnu zajednicu.

Politika grada Kragujevca i gradonačelnika Nikole Dašića je da ovakva udruženja treba da imaju podršku grada i zbog toga svake godine u budžetu planiramo određena sredstva za podršku njihovim projektima. Oni su se pokazali kao društveno odgovorna organizacija kada je bila u toku akcija sređivanja Spomen parka „Kragujevački oktobar“, kao i tokom trajanja pandemije kada su njihovi aktivisti pomagali našim najstarijim sugrađanima, na čemu smo im veoma zahvalni – kazao je Petrašinović.

Jovanica Stanković, predsednik Kluba akcijaša i volontera zahvalio se gradu Kragujevcu na podršci u radu udruženja. Klub će uz podršku grada u narednom periodu realizovati dva projekta, jedan iz oblasti ekologije, drugi iz oblasti omladinske politike. Inače, na današnjem radnom sastanku usvojena su planska dokumenta koja se tiču programa rada za drugu polovinu godine kao i za narednu godinu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar