Kisić : Socijalni program za radnike Fijata do kraja meseca

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić najavila je danas socijalni program za Fijatove radnike u fanrici u Kragujevcu do kraja meseca.

Ona je novinarima u Kragujevcu rekla da posle iskazivanja zainteresovanosti za odredjene poslove, sledi sastavljanje socijalnog programa za Fijatove radnike u Kragujevcu, što bi trebalo da bude do kraja maja.

„Onda se mi se sa Nacionalnom službom (za zapošljavanje) uključujemo u pregovaranje i tu smo i za medijaciju i za razgovore. Tako da sve će da bude transparentno… jer je upravo to politika koju zastupa i preduzeće Fijat, kako su nam rekli u razgovoru, a mi smo tu kada bude bio iznet socijalni program da učestvujemo u pregovorima i da vidimo koje su to najbolje mogućnosti u datim okolnostima“, kazala je Kisić.

Ona je navela da su u petak bili sastanci s predstavnicima sindikata Fijata, a juče sastanak s drugim predstavnicima radnika koji su već izneli zaključke s tih sastanaka.

„Vlada Srbije, država Srbija brine o svojim radnicima i tako je i kada su u pitanju radnici Fijata“, kazala je ministarka i dodala da je jasno da i privatni poslodavci treba da posluju po zakonima Srbije.

„U skladu s tim smo i pričali s radnicima i znamo da je u ovom momentu, kako je rukovodstvo Fijata i iznelo, da je nakon isticanja odluke o transformaciji firme, u pitanju jedno interno istraživanje u pogledu strukture zainteresovanosti za odredjene poslove i načine angažovanja u periodu transformacije, a da nakon toga sledi pisanje socijalnog programa“, rekla je Kisić.

Zatim po zakonu sledi uključivanje u pregovore sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

„U svakom slučaju radnici će da budu upoznati sa svim uslovima i sa svim mogućnostima i gledaćemo da u ovom periodu transformacije da to bude najbolje rešenje za radnike“, poručila je Kisić.

Ona je ocenila i da je „izuzetno lepa vest“ da je Fijat odlučio da novi model proizvodi u Kragujevcu, „ali da bi se proizvodni pogoni adaptirali za proizvodnju novog modela potreban je jedan vremenski period i kadrovske i prostorne transformacije“, kazala je Kisić.

Ministarka rada danas je posetila nemačku kompaniju „Wacker Neuson“ koja obeležava 15 godina rada u Kragujevcu.

Izvor: Beta

Post Author: Milan

Ostavi komentar