Karavan “Zajedno možemo“ u Kragujevcu

Povodom najavljene izrade prvog Javnog registra invalida u Srbiji predstavnici Udruženja Budimo bezbedni i njihov karavan „Zajedno možemo“ posetili su Kragujevac. Dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu organizovala je prijem u gradskoj kući za novinarku Deu Đurđević i njen tim. Sa predstavnicima ustanova socijalne zaštite i udruženja OSI, razgovarale su o realizovanim projektima i budućim prioritetima za rešavanje ali i o konktretnim koracima koji se tiču samog Karavana i izrade prvog javnog registra OSI.

Grad Kragujevac će dati punu podršku ovoj fantastičnoj ideji, rekla je dr Damnjanović, članica Gradskog veća izražavajući zadovoljstvo zbog posete karavana Kragujevcu, ističući da u čoveku budi ono najhumanije. Dr Damnjanović je podsetila da je grad Kragujevac nosilac brojnih priznanja kada je reč o socijalnoj zaštiti i osetljivim grupama društva, ali da je izrada javnog registra OSI upravo ono što nedostaje, a što karavan promoviše. Govoreći o funkcionisanju više od 20 udruženja civilnog društva sa preko 1600 članova,  dr Damnjanović je istakla izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom i zajedničko rešavanje problema osluškujući  potrebe i prioritete od strane udruženja.

U cilju okupljanja osoba sa invaliditetom, karavan Zajedno možemo obilazi Srbiju i to je prvi od deset stepenika potrebnih za izradu javnog registra OSI. Tada ćemo tačno znati koliko nas je i kome šta i koliko treba i moći da tražimo i ostvarimo svoja prava, kazala je novinarka Dea Đurđević, jedna od osnivača udruženja i karavana. Ona je istakla da država prepoznaje sve potrebe osoba sa invaliditeom ali ne postoji tačan broj jer se kreće od 500 do 700 hiljada. Upravo zato nam je potrebna podrška lokalnih samouprava jer saradnjom možemo doći do osoba još uvek nevidljivih u sistemu, naročito onih iz ruralnih sredina, kazala je Dea i poručila da će ostvarivanjem prava biti osnaženi i samostalni.

Udruženje Budimo bezbedni u saradnji sa kompanijom Euro bravo uručuju poklone za najuspešnije osobe sa invaliditetom na lokalnom nivou. U Kragujevcu poklon je uručen slabovidom šahisti Miletu Bjelanoviću, koji je osvojio preko 50 medalja, među kojima su najsjajnije zlato sa Evropskog prvenstva ove godine održanog u Italiji, srebro sa Svetskog prvenstva, 2022. godine u održanog u Ohridu, 2021. godine bronza sa šahovske olimpijade u Grčkoj i prvo mesto na Međunarodnom prvenstvu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar