Kancelarija lokalnog ombudsmana grada Kragujevca obeležila jubilej

Svečanom akademijom u Knjaževsko – srpskom teatru obeleženo je 20 godina od ustanovljenja Kancelarije lokalnog ombudsmana grada Kragujevca. U ovom periodu kragujevačka kancelarija je primila i rešila oko 20 hiljada pritužbi građanki i građana i ostvarila saradnju sa mnogobrojnim udruženjima i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava. Kragujevačka kancelarija je bila model prema kojem su osnovane i ostale kancelarije lokalnih ombudsmana u Srbiji. Kragujevac je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je 2003. godine uvela institut gradskog građanskog branioca – ombudsmana.

Svečanoj akademiji prisustvovali su ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj, Edin Đerlek, državna sekretarka u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Maja Mačužić Puzić, članice Gradskog veća Sanja Tucaković i dr Gordana Damnjanović, ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine Nevenko Vranješ i lokalni ombudsmani iz gotovo svih gradova u Srbiji, predstavnici gradskih ustanova i institutija.

Ombudsman grada Kragujevca Jelena Milivojević je, obraćajući se pristunim gostima, istakla da je rad kancelarije u Kragujevcu postigao napredak dovoljan da se aktivnosti prošire i unaprede.

„Jubilej prve kancelarije ombudsmana u Srbiji je prilika da se podsetimo značaja institucije ombudsmana u zaštiti prava građana, da se zahvalimo svima koji su doprineli radu naše instistucije i najavimo unapređenje našeg rada u kontekstu njenog regionalnog delovanja, a najpre u pojednostavljenju i bržem rešavanju problema naših građana“, naglasila je ombudsman grada Kragujevca Jelena Milivojević.

Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine Nevenko Vranješ je pozdravio inicijativu ombudsmana grada Kragujevca koja je za rezultat imala poptisivanje sporazuma o saradnji između Kancelarije lokalnog ombudsmana grada Kragujevca i institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov je, obraćajući se prisutnim gostima, naglasio važnost ombudsmana kao nezavisnog organa koji prati, nadzire i štiti od povrede prava učinjenih od javnih službi u lokalnoj samoupravi.

„Duboko verujem u neophodnost postojanja kancelarije zaštitnika građana na svim nivoima, jer sam uveren u potrebu izgradnje čvršćeg korpusa branitelja ljudskih i manjinskih prava, čime doprinosimo jačanju institucija, vladavini prava i sveukupnom uzdizanju institucija“, naglasio je ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov.

U ime Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Kragujevac je ovim povodom doputovala državna sekretarka minstarstva Maja Mačužić Puzić, koja je u obraćanju pristunim gostima naglasila da je pre oko godinu dana donet novi Zakon o zaštitniku građana koji dosta toga unapređuje u radu ove institucije i svakako će doprineti da lokalni ombudsmani budu dostupniji građanima.

Obeležavanje jubileja – 20 godina od osnivanja Kancelarije ombudsmana u Kragujevcu nastavljen je danas stručnim skupom: “Razvoj i unapređenje institucije ombudsmana u funkciji zaštite ljudskih prava“ na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, u organizaciji Kancelarije lokalnog ombudsmana grada Kragujevca i Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar