Kako studenti vide prostor Kneževog arsenala u budućnosti

Studentska kreativna radionica “Akcelerator – Kragujevac“ koju uz podršku grada Kragujevca organizuju Univerzitet u Kragujevcu, u saradnji sa Filološko-umetničkim fakultetom i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, održana je danas u holu Ekonomskog fakulteta.

Studentima master akademskih studija beogradskog Arhitektonskog fakulteta i osnovnih akademskih studija Filuma koji učestvuju na radionici, projektni zadatak predstavili su profesori Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. Ivan Rašković i doc. dr Ratka Čolić i Jelena Atanasijević sa kragujevačkog Filuma. U ime grada Kragujevca, učesnike radionice pozdravio je Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju i koordinator radnog tela za revitalizaciju Kneževog arsenala. U ime domaćina, Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, učesnike je pozdravio dekan Petar Veselinović.

Kao neko ko predvodi radno telo koje se bavi revitalizacijom Kneževog arsenala, želim da se zahvalim Univerzitetu u Kragujevcu, Filološko-umetničkom fakultetu i Arhitektonskom fakultetu koji su prepoznali značaj saradnje po pitanju obnove ovog, veoma bitnog prostora za grad Kragujevac. Ono što mi želimo je da stvorimo i osmislimo jedan novi deo grada i na nama, kao predstavnicima grada je da obezbedimo pravne okvire, izvore finansiranja. Ali upravo na ovim mladim ljudima, na studentima je da oni daju svoju ideju, da iznesu svoje potrebe, svoju viziju kako žele da izgleda grad Kragujevac, u kome će oni voleti da žive, da u njemu stvaraju i da na njega budu ponosni. Upravo ova današnja radionica ima tu svrhu, da ljudi koji će živeti u ovom gradu predstave kako oni zamišljaju šta su neki aktuelni trendovi, šta će biti trendovi u budućnosti i šta će od Kneževog arsenala i Vojnotehničkog zavoda napraviti omiljeno mesto okupljanja u Kragujevcu, jednu privrednu, inovativnu i turističku atrakciju – rekao je Boris Kovačević

Studenti su imali zadatak da uoče potencijale razvoja Kragujevca. Ti potencijali razvoja su uočeni na potpuno različitim mestima. Kao što je recimo Arsenal, koji predstavlja istorijsko, tehnološko i prostorno nasleđe, zatim spomenički punktovi Kragujevca.

Neko je uzeo teritoriju Šumarica, neko Arsenala, neko je napravio neku disperznu mrežu nekih interesantnih prostornih punktova po celom gradu. Znači, uočeni su prvenstveno razvojni potencijali koji nisu samo materijalne prirode. Studenti iz Kragujevca su se više bavili urbanim mobilijarom, dok su se studenti Arhitektonskog fakulteta bavili arhitektonskim rešenjima i planerskim aspektima – kaže prof. Ivan Rašković sa Arhitektonskog fakulteta.

U prostor Kneževog arsenala, studenti su smestili različite sadržaje kao što su multimedijalni centar, pres centar, galerije, habovi itd. Učesnici studentske radionice „Akcelerator – Kragujevac“, predstaviće svoja idejna rešenja timu mentora sa Filuma i Arhitektonskog fakulteta, na sutrašnjem panelu pod nazivom „Arsenal-industrijsko nasleđe“ koji će sutra biti održan u zgradi Rektorata.

Post Author: Milan

Ostavi komentar