Jugoslavija pristupila „Trojnom paktu“

Veliki župan Raške Stefan Nemanja predao je 1196 godine vlast drugorođenom sinu Stefanu, a ne prvencu Vukanu. Na odluku je presudno uticalo to što je u Romeji (Vizantija) 1195. na presto došao car Aleksije III, čija je ćerka Evdokija bila udata za Stefana, ali i Nemanjina procena da je Stefan sposobniji da upravlja državom. Pod prvim srpskim kraljem Stefanom, krunisanim 1217, zbog čega je nazvan Prvovenčani, Srbija je uz državnu zadobila i crkvenu samostalnost. To je zasluga najmlađeg Nemanjinog sina Rastka, koji se oko 1192. zamonašio i uzeo ime Sava. On je 1219. izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, digavši je u rang arhiepiskopije.

Erupcija Etne ubila je 16669 godine 20.000 ljudi.

Jugoslavija je 1941 godine u Beču potpisala sporazum o pristupanju Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana. Nepuna dva dana potom, vojnim udarom oboreni su vlada i regent, princ Pavle Karađorđević. Tome su prethodile masovne demonstracije u Beogradu i drugim srpskim gradovima koje su izazvale bes Berlina. Nacistička Nemačka je već 6. aprila, bez objave rata, počela napad na Jugoslaviju bombardovanjem Beograda.

Umro je 1991 godine srpski pozorišni, filmski i TV glumac Milutin – Mića Tatić, neponovljivi junak TV serije za decu „Na slovo, na slovo“. Najmlađe slušaoce Radio Beograda godinama je budio emisijom „Dobro jutro, deco“, a deca i sada uživaju u njegovom glasu pozajmljenom Peri detliću, Popaju, patku Dači.

Post Author: Milan

Ostavi komentar