Juče još 20 novozaražene dece u Kragujevcu

U obe kovid ambulante juče je u Kragujevcu pregledano 1117 pacijenata, od čega je 266 novoinficiranih. U odnosu na prethodne dane, to je smanjenje broja novoobolelih, uobičajeno ponedeljkom nakon vikenda, istakla je u izjavi za Radio televiziju Srbije Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. U kućnoj izolaciji je 3714 lica. U Univerzitetskom kliničkom centru na lečenju je 231 pacijent, od čega je 12 na respiratoru. Među hospitalizovanima dve trećine čini mlađa, nevakcinisana populacija.

U kovid ambulanti za decu, juče je pregledano stotinak dece od kojih je 20 pozitivno na koronavirus. U prvoj izveštajnoj nedelji među decom školskog uzrasta registrovano je 100, a u drugoj nedelji 324 đaka. Negativan trend koji je uočen prethodnih dana je da dobar deo roditelja vodi decu u privatne laboratorije gde rade brze antigenske testove. S obzirom na to da je kod dece klinička slika blaža, ne javljaju se u nadležnu ambulantu, tako da nemamo kompletne podatke kada je u pitanju dečija populacija, istakla je Damnjanović.

Što se tiče modela nastave, odlukom Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, od danas u sedmom i osmom razredu, sve osnovne škole u Kragujevcu primenjuju drugi model koji podrazumeva da se obrazovno vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, pri čemu su odeljenja podeljena u grupe. U svim srednjima školama u Kragujevcu od danas je na snazi prvi model koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

U zgradi Sokolane, podsetila je Gordana Damnjanović, radi vakcinalni punkt ali je odziv građana mali. Uglavnom su to treće doze vakcine. Do sada je prvu dozu vakcine primilo 79 584 Kragujevčana, što je 51,59 posto starijih od 18 godina. Drugom dozom imunizovano je 76 420 što je 49, 56 posto, dok je treću dozu vakcine primilo 14 520 naših sugrađana što je svega 9,41 procenat. Među obolelima ima i potpuno iumunizovanih, ali je reč o sugrađanima kod kojih je od vakcinacije prošlo više od šest meseci i polako pada imunitet. U svakom slučaju kod vakcinisanih je mnogo blaža klinička slika. Postoje samo dve opcije, poručila je Gordana Damnjanović. Jedna je imunizacija i poštovanje mera, a druga je nažalost razboljevanje.

Inače, tokom prethodne nedelje pooštren je protivepidemijski nadzor. Izrečeno je šest prekršajnih naloga i pet mandatnih kazni za nenošenje maske.

Post Author: Milan

Ostavi komentar