Javni poziv građanima da provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak

Gradska uprava za društvene delatnosti grada Kragujevca izlaže na uvid deo jedinstvenog biračkog spiska za područje Grada Kragujevca i obaveštava građane sa prebivalištem odnosno boravištem na teritoriji Grada Kragujevca da mogu izvršiti: uvid u birački spisak kako bi izvršili proveru da li su im upisani lični podaci tačni i podnesu zahtev za upis, brisanje iz biračkog spiska, izmenu, dopunu ili ispravku podataka u biračkom spisku, kako bi mogli da ostvare pravo glasa na raspisanom republičkom referendumu koji će biti održan 16. januara 2022. godine.

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak i može se izvršiti neposredno u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj građanin ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica, kao i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva. https://upit.birackispisak.gov.rs/

Zahtev za upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku u biračkom spisku podnosi se Gradskoj upravi za društvene delatnosti, Kragujevac (zgrada organa Grada Kragujevca – treći sprat, kancelarija br. 311).

Svaka promena u biračkom spisku mora da se zasniva na podacima iz matičnih knjiga, drugih službenih evidencija i javnih isprava (npr. izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih ili umrlih, lična karta, dokaz o prebivalištu, uverenje o državljanstvu, pravnosnažno rešenje o vraćanju poslovne sposobnosti) o čemu odgovarajuće rešenje do zaključenja biračkog spiska (15 dana pre dana glasanja, odnosno 31. decembra 2021. godine) donosi gradska uprava, a od zaključenja biračkog spiska pa sve do 72 časa ( 12. januar do 24 časa), pre dana izbora rešenje donosi Ministarstvo.

Obaveštavaju se građani, da Gradskoj upravi za društvene delatnosti, mogu najkasnije pet dana pre zaključenja biračkog spiska (25. decembar do 24 časa), podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim republičkom referendumu glasati prema mestu boravišta u zemlji, ili inostranstvu.

Radi uvida u birački spisak i podnošenja zahteva za promene u biračkom spisku, sa sobom obavezno poneti ličnu kartu, a po potrebi i druge dokaze.

Post Author: Milan

Ostavi komentar