Japanci napali Američku flotu u Pearl Harboru

Rođen je 1834 godine srpski pravno-istorijski pisac Valtazar Bogišić, profesor univerziteta u Kijevu i Odesi, akademik i ministar pravde u Crnoj Gori. Slavu mu je doneo „Opšti imovinski zakonik za knjaževinu Crnu Goru“, koji je 1888. izradio na zahtev crnogorskog kneza Nikole I Petrovića. Zakonik je preveden na mnoge jezike kao primer regulisanja imovinskog prava. Ostala dela: „Pravni običaji u Slovena“, „Zbornik sadašnjih pravnih običaja u Južnih Slovena“, „Pisani zakoni na slovenskom jugu“, „Naputak za opisivanje pravnijeh običaja koji u narodu žive“.

Održan je 1842 prvi koncert Njujorške filharmonije.

Rođen je 1857 godine srpski slikar Uroš Predić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, tipični predstavnik akademskog realizma, majstor portreta, ikona i istorijskih kompozicija. U Beču je završio Likovnu akademiju, na kojoj je potom bio asistent. Portretisao je gotovo sve istaknute ličnosti Srbije s kraja 19. i iz prve polovine 20. veka i izradio više od hiljadu ikona.

Rođen je 1890 srpski pisac i botaničar Stevan Jakovljević, profesor Univerziteta u Beogradu i rektor od 1945. do 1950. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Kao oficir srpske vojske, borio se u Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu bio je u italijanskim i nemačkim zarobljeničkim logorima. Književno ime i popularnost stekao je romanom „Srpska trilogija“, koji čine „Devetsto četrnaesta“, „Pod Krstom“ i „Kapija slobode“. Ostala dela: romani „Smena generacija“, „Velika zabuna“, „Likovi u senci“, dela iz botanike „Studije o biljnom svetu Prespanskog jezera“, „Makrofitska vegetacija Ohridskog jezera“, „Sistematika lekovitog bilja“.

Japanci su 1941 godine napali Perl Harbur, mornaričku i vazdušnu bazu SAD na ostrvu Oahu, oko devet kilometara od Honolulua. Iznenadnim napadom iz vazduha, Japanci su uništili veliki deo severnoameričke pacifičke flote, čime je počeo rat između SAD i Japana.

Post Author: Milan

Ostavi komentar