Izvučena imena plivača za Bogojavljenski krst

U prisustvu člana Gradskog veća za sport Predraga Stevovića, sveštenstva Eparhije šumadijske, predstavnika GTO Kragujevac i SPD Radnički, izvučena su imena 33 plivača koji će na Bogojavljenje, 19. januara plivati na jezeru u Šumaricama za tradicionalnu vitešku titulu. Versko-sportska manifestacija održaće se uz poštovanje protivepidemijskih mera.

Iako se za viteško nadmetanje prijavilo nešto manje od 90 plivača i ove godine će tradicionalno njih 33 plivati za Krst časni, kaže Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport. Zbog niskih temperatura i epidemijske situacije nemamo mogućnosti da takmičenje organizujemo za veći broj plivača s obzirom na tako veliki broj prijavljenih. Sve nadležne službe uradiće svoj deo posla i na Bogojavljenje, 19. januara održaće se tradicionalna manifestacija na najvišem mogućem nivou.

Organizatori manifestacije Plivanja za krst čast, Eparhija šumadijska i grad Kragujevac daju mogućnost i priliku svim pravoslavnim hrišćanima da nastupaju na viteškom takmičenju koje je izraz čvrste vere u Boga, kaže protojerej Dragan Brašanac. Plivanje za krst časni je, na neki način, praznično proslavljanje Bogojavljenja, teofanija na jedinstven način u vidu Svete Trojice na reci Jordanu. Manifestacija ne predstavlja proveru sposobnosti već duhovni izazov, plemeniti viteški akt i čvrsto stanovište da smo hrišćani a na tom stanovištu se zasniva ljubav prema Bogu i prema bližnjem, objasnio je sveštenik.

Manifestacija, ove godine 18. po redu, počeće svetom liturgijom u crkvi Svete Petke a u 12 sati u šumaričkom jezeru počeće duhovno nadmetanje bogojavljenskog plivanja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar