Izveštaj o radu Lokalnog antikoprupcijskog foruma krajem marta

Devetoj redovnoj sednici Lokalnog antikorupcijskog foruma, održanoj u Svečanoj sali Pravnog fakulteta prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. Na sednici su, pored ostalog, razmotrene realizovane mere iz Lokalnog antikorupcijskog plana, kao i raspisivanje likovnog i literarnog konkursa u kontekstu borbe protiv korupcije za učenike osnovnih i srednjih škola, jer je preventivni rad sa mladima od presudnog značaja.

Ovaj saziv Lokalnog antikorupcijskog foruma formiran je krajem 2019. godine. Broji pet članova koji čine građani izabrani po javnom konkursu na osnovu svojih kompetencija, istakla je Zorica Sorak predsednica LAF –a. U prethodnoj godini ustanovili smo naš Pravilnik i procedure, upoznali smo se sa svim značajnim dokumentima i zakonskom regulativom. Prošli smo i niz onlajn obuka vezanih pre svega za uzbunjivače i novi zakon o javnim nabavkama.  Poseban akcenat bio je na dokumentima koja se tiču transparentnosti javnih konkursa i poziva, svega što je vezano za urbanizam i uopšte za život grada Kragujevca, a u ingerenciji je lokalne samouprave. Radili smo i na tome da dobijemo mejl adresu lafkg@kg.org.rs i prostor na zvaničnoj internet strani grada kako bi bili dostupni građanima.

S obzirom na to da je Lokalni antikorupcijski forum skupštinsko radno telo, želeo sam da se upoznam sa dosadašnjim aktivnostima i kako su zadovoljni saradnjom sa Gradskom upravom kada su u pitanju njihovi zahtevi, istakao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. Interesovalo me da li su dobijali podatke koje su tražili i na kraju koje bi mere trebalo da preduzmemo kako bi smanjili eventualnu pojavu korupcije u organu lokalne samouprave.

Očekujem da će, kako su najavili članovi Foruma, njihov izveštaj o radu krajem marta ući u skupštinsku proceduru i da će se, nakon što prođe skupštinske odbore, naći i pred odbornicima gradskog parlamenta. Sve što u izveštaju bude predočeno kao mera,  mi ćemo da sprovedemo u potpunosti, poručio je Petrašinović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar