Izrael donirao opremu Domu zdravlja, ambulanti broj 4 vraćeno ime „Dr Moša Eli“

Dom zdravlja Kragujevac, krajem prošle godine, dobio je vrednu opremu koju je donirala Izraelska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj koja deluje u sastavu Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Tim povodom, ambasador Izraela u Srbiji, Jahel Vilan posetio je danas Kragujevac gde se susreo sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, a potom prisustvovao svečanom predstavljanju donirane opreme u Domu zdravlja. Ovom događaju prisustvovali su i Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, članovi Udruženja izraelsko- srpskog prijateljstva „Ahava“.

Vrednost medicinske opreme iznosi oko 10 000 dolara, a čine je dva EKG aparata defibrilator, oftalmoskop, spirometar sa računarom i štampačem.

Mi smo danas dobili opremu koja će nam mnogo značiti, posebno u ovom periodu, po završetku pamdemije Kovid 19. Ovo je prilika da se zahvalimo narodu Izraela i ambasadi na ovoj pomoći. Oprema je pre svega namenjena za spirometriju, snimanje srca, za preglede oka, i sve ono što je bitno u postkovid stanjima. Takođe, ovo je prilika da upoznamo javnost da smo ambulanti vratili ime koje je ranije nosila „dr Moša Eli“. Želim da se zahvalim izraelskom narodu i da kažem da smo uvek bili zajedno i da ćemo biti zajedno i u narednom periodu – kazao je Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac.

Doktor Moša Eli bio je poznati ginekolog, hirurg i humanista u Kragujevcu tridesetih godina prošlog veka. Bio je aktivista i donator Crvenog krsta, predsednik jevrejske veroispovedne opštine u Kragujevcu, a 1937. godine otvorio je privatni hirurško-ginekološki sanatorijum za žene. Streljan je 1941. godine u Kragujevcu, a porodica mu je ubijena na Sajmištu u Beogradu.

Srećan sam što sam danas ovde i što smo uz pomoć naše države i Ministarstva spoljnih poslova uspeli da donesemo donaciju gradu Kragujevcu. Posebno mi je drago što će ambulanta u kojoj se nalazimo vratiti ime „Dr Moša Eli“. Uspostavljanje prijateljskih odnosa koje je on gajio sa Srbima su osnova za gradnju naših odnosa i njihovo jačanje. Postojanje udruženja izraelsko-srpskog prijateljstva „Ahava“ i njihove aktivnosti olakšavaju nam razvoj saradnje između Grada Kragujevca i Izraela. Želim da kažem da mi je veoma drago što se ta saradnja ne bazira samo na kulturnoj saradnji, već se proširuje i na oblast zdravstva i ekonomije. Big fashion centar je već prisutan u Kragujevcu i nadamo se da će i ostale izraelske kompanije slediti njihov primer – kazao je ambasador Jahel Vilan.

Predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović istakao je da grad Kragujevac, poslednjih par godina ima kvalitetnu saradnju sa Ambasadom Izraela u Srbiji i da je gospodin Jahel Vilan, uvek drag i rado viđen gost u našem gradu.

Na današnjem prijemu kod gradonačelnika Kragujevca koji je organizovan povodom posete ambasadora Izraela bilo je reči o tome da stvorimo uslove da što više izraelskih kompanija, poput Big centra, dođe u Kragujevac, da ispita naše tržište i privredne potencijale i da svoju proizvodnju ili deo proizvodnje preseli u Kragujevac ili ovde otvori svoju kompaniju. Na tome ćemo zajednički raditi – kazao je Petrašinović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar