Izložba „Snovi Hilandara“ u Hramu Svetog Save

U prisustvu Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog Jovana, predsednika Skupštine grada Kragujevca Miroslava Petrašinovića i brojnih gostiju, u Hramu Svetog Save otvorena je izložba „Snovi Hilandara“ vajara i zlatara iz Kragujevca Slavoljuba Galića Đanija. To je inače prva gostujuća umetnička postavka organizovana pod svodom naše najraskošnije crkve. Galićevu kolekciju, nastalu povodom godišnjice manastira Hilandara, čini nakit visoke umetničke i materijalne vrednosti.

Za svaku Hristovu zemaljsku godinu po jedno umetničko delo, nastalo od gotovo neverovatne osnove – zarđalih motika, ašova, lopata, eksera i brava, uz blagoslov, sa Hilandara. Zahvaljujući Galićevim nadahnućima, mašti i osećanjima, pred nama je ova vredna umetnička zbirka. Materijalizovano snoviđenje. Zamišljene slike ovekovečene u neprolaznoj vrednosti – Galićev amanet prohujalih vekova za naše potomke, rekao je pored ostalog otvarajući izložbu Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada.

Slaboljub  Galić Đani kao jedan među brojnim gradinarima koje je Kragujevac iznedrio za sebe kaže „zauvek Kragujevčanin“. To je verovatno najveće priznanje koje rodni grad jednog umetnika može da ponese. Za osećaj pripadnosti, za talenat, za postignuća, rodni grad je Galića nagradio najvišim priznanjem – Đurđevdanskom nagradom.

Kada već govorimo o priznanjima, istakao je Petrašinović, sigurno je da nema veće nagrade za jednog umetnika od ukazane časti da pod svodom naše najraskošnije crkve izloži svoja dela nastala povodom osam vekova najveće srpske svetinje na Svetoj gori Atonskoj. Time je ukazano veliko poštovanje umetniku, vajaru i juveliru koji ostvaruje svoje i snove Hilandara.

Inače, izrada kolekcije nakita trajala je tri godine, a od tada je izlagana u Eparhijskom dvoru u Kragujevcu,  Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, na Danima pismenosti u Novom Sadu i povodom 1700. godišnjice Milanskog edikta u Nišu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar