Izbile studentske demonstracije u Beogradu, preminuo Slobodan Milošević

U Montgomeriju (Alabama) su 1861 godine delegati Južne Karoline, Misisipija, Floride, Alabame, Džordžije, Luzijane i Teksasa usvojili Ustav Konfederacije. Ovaj Ustav je dosta podsećao na Ustav SAD-a, ali je štitio ustanovu ropstva.

U Nišu su 1887 godine Stevan Sremac, Milorad Petrović, Đoka Protić, Spiro Kalik i Stevan Nikšić – Lala osnovali prvo pozorište pod imenom „Sinđelić“. Posle Drugog svetskog rata, naziv mu je promenjen u Narodno pozorište.

Moskva 1918 godine postaje glavni grad revolucionarne Rusije.

U Beogradu su 1991 godine dva dana posle krvavih nereda izbile studentske demonstracije, kojima su se pridružili i srednjoškolci. Tokom „plišane revolucije“ do 14. marta demonstracije su podržali lideri opozicije i mnoge ugledne ličnosti javnog i kulturnog života Beograda i Srbije, a okupljenima kraj Terazijske česme u centru grada obratio se i patrijarh srpski gospodin Pavle. Studenti su tražili oslobađanje svih uhapšenih u demonstracijama 9. marta, krivično gonjenje vinovnika krvoprolića, ostavke ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića i urednika TV Beograd koje su ubrzo usledile.

Umro je 2006 godine Slobodan Milošević, srpski i jugoslovenski političar, pravnik, oficir, predsednik Republike Srbije (1989—1997) i Savezne Republike Jugoslavije (1997—2000). Slobodan Milošević bio je jedan od osnivača i prvi predsednik Socijalističke partije Srbije, od osnivanja 1990. do decembra 2006, devet meseci nakon što je preminuo u zatvoru Haškog tribunala. Milošević je bio jedna od ključnih ličnosti tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji u periodu 1991—1995. i tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998 — 1999. Tokom rata na na Kosovu, maja 1999. godine, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je optužnicu protiv Miloševića za zločine protiv čovečnosti. Optužbe za kršenje običaja rata i Ženevske konvencije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i za genocid u Bosni i Hercegovini dodate su godinu i po dana kasnije. Nakon velikih demonstracija 5. oktobra 2000. godine zbog spornih predsedničkih izbora u septembru te godine, Milošević je priznao poraz. Dana 1. aprila 2001. godine je uhapšen, a 28. juna iste godine izručen Haškom tribunalu. Na suđenju se Milošević sam branio. Umro je nakon 5 godina u zatvoruod srčanog udara.

Post Author: Milan

Ostavi komentar