Izabrani dobitnici Đurđevdanske nagrade grada Kragujevca

Odlukom odbornika Skupštine grada, a na predlog gradonačelnika Nikole Dašića, zvanje Zaslužni građanin grada Kragujevca dodeljuje se Mirku Puzoviću za izuzetan i višegodišnji doprinos afirmaciji Grada u zemlji i inostranstvu. Puzović, proslavljeni jugoslovenski bokserski reprezentativac tokom uspešne karijere bio je po tri puta prvak države, Balkana i osvajač „Zlatne rukavice“. Dva puta je bio vicešampion Evrope, a 1982. na Svetskom prvenstvu u Minhenu osvojio je bronzanu medalju. Bio je član Bokserskog kluba Radnički iz Kragujevca. Najveći uspeh u karijeri bilo je osvajanje bronzane medalje na Letnjim olimpijskim igrama 1984. u Los Anđelesu.
Odbornici Skupštine grada, na sedmom redovnom zasedanju, usvojili su i Odluku o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za dela koja su postala dostupna javnosti u 2020. godini.
Pred Komisijom za ocenu predloga kandidata za dodelu Godišnje nagrade našlo se 22 predloga. S obzirom na to da je odlukom o priznanjima grada moguće izabrati svega osam kandidata, zadatak nije bio lak jer su svi kandidati ponos grada, ali smo morali da postupimo u skladu sa normama, rekla je obrazlažući predloge Sanja Tucaković predsednica Komisije i članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.
U oblasti umetnosti dobitnik Đurđevdanske nagrade je Udruženje građana „Opera Nova Kragujevac“ za premijerno izvođenje operske predstave Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“. Namera Komisije je bila da na taj način podrži udruženje koje se već godinama bori za oživljavanje operske scene i u tome uspeva, s obzirom na to da je predstava bila spektakl i izazvala veliko ineteresovanje publike, istakla je Sanja Tucaković.
U oblasti nauke opredelili smo se za Prof. dr Maju Anđelković za objavljena dva trojezična monografska dela – prevod sa srpskoslovenskog dela Svetog Save „Žitije Svetog Simeona“ i propratne tekstove.
U oblasti medicine predložili smo dr Boru Evtova, posthumno, za izuzetan doprinos medicini tokom radnog veka, koji je nažalost preminuo od posledica COVID – 19.
U oblasti obrazovanja Komisija se opredelila za Iliju Vitoševića, Petra Mihajlovića i Mitra Arsovića, koji su na 6. Evropskoj geografskoj olimpijadi ( Egeo ) osvojili dve zlatne i jednu bronzanu medalju u konkurenciji 100 učenika iz 15 zemalja.
U oblasti sporta bilo je dva kandidata. Opredelili smo se za Gorana Ilića za uspehe na bodibilding takmičenjima – osvojenim prvim mestima na Balakanskom i Dajmond kupu, kao i trećem mestu na Svetskom prevenstvu.
U oblasti humanitarnog karaktera bilo je dosta predloga. S obzirom na to da imamo pravo da dodelimo dve nagrade u istoj oblasti Komisija je, istakla je Tucaković, predložila Dom zdravlja Kragujevac i zaposlene, jer u kontinuitetu nesebično sebe daju već duže od godinu dana. Drugi predlog je Igor Janković za ispoljenu hrabrost i požrtvovanost prilikom spašavanja učesnika saobraćajne nesreće iz korita reke Lepenice.
Nagrade će, tradicionalno, biti uručene 6. maja na Dan grada na svečanoj sednici Skupštine grada.

Post Author: Milan

Ostavi komentar