Institut za informacione tehnologije obeležio tri godine rada

Institut za informacione tehnologije danas je svečanom akademijom u rektoratu Univerziteta u Kragujevcu obeležio trogodišnjicu rada.

Proslavi najmlađeg naučnog instituta u zemlji i članice Univerziteta u Kragujevcu prisustvovali su akademici, mladi naučnici, dekani fakulteta, rektor prof. dr Nenad Filipović, u ime grada, predsednik Skupštine Miroslav Petrašinović i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof.dr Ivica Radović.

Institut za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu najmlađi je akreditovani institut u Republici Srbiji, u čiji multidisciplinarni rad su uključeni kadrovi iz različitih polja nauke, uključujući i društvene, što nije prepoznato u drugim institutima, i to ga čini jedinstvenim, rekao je prof. dr Radović. Centri izvrsnosti čija je izgradnja u toku, biće adekvatan poslovni prostor Instituta u kome će svoje mesto naći diplomirani studenti i generacije studenata koje tek dolaze. Ministarstvo prosvete, grad Kragujevac i Univerzitet imaju zajednički imenitelj, a to su razvoj znanja, ideja i informacija među ljudima kao odgovori izazovima, a ono što svojim entuzijazmom čine zaposleni u Institutu je impresivno, zbog čega je budućnost pred vama, koja će dugo trajati, poručio je državni sekretar, čestitajući godišnjicu Institutu za informacione tehnologije.

Institut za informacione tehnologije Kragujevac osnovan je 2019. godine odlukom Vlade Republike Srbije. NJegovim formiranjem objedinjeni su naučnici iz više naučnih polja, i to kroz primenu informacionih tehnologija u prirodno-matematičkim, tehničko-tehnološkim, medicinskim, biotehničkim i društvenim naukama.

Univerzitet u Kragujevcu, obrazovna je ustanova kojom se grad izuzetno ponosi. Operativnost i vizionarski duh, dovele su ga do toga da osnuje Institut za informacione tehnologije i na taj način institucionalizuje i objedini sve naučne oblasti koje se proučavaju na njegovim fakultetima. Da je ovo pravi put, svojom odlukom o osnivanju Instituta potvrdila je i Vlada Republike Srbije, čime Univerzitet u Kragujevcu, pored naučnika priznatih u zemlji i svetu, obrazovnog rada sa studentima, dobija još jednu referentnu respektabilnu vrednost u domenu naučno – istraživačkog rada, rekao je predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović. Univerzitet je deo identiteta grada Kragujevca zbog čega ima bezrezervnu podršku lokalne samouprave koja u saradnji sa državom ulaže napore da stvori ambijent u kome on može da ostvaruje svoju naučnu misiju, kazao je Petrašinović.

Institut zapošljava 56 istraživača koji svojim radom doprinose kvalitetu naučnog rada, a prošle godine objavili su 295 naučnih publikacija. U protekloj godini od skromnih sredstava uspeli su da opreme nekoliko laboratorija i započeli proces akreditacije laboratorije vina, koja će, kako se čulo, pomoći da proizvođači vina u Šumadiji postignu još bolji kvalitet vina nego što je sada. Što se saradnje tiče, ona je ostvarena sa naučnim institutima u zemlji a cilj je uspostavljanje saradnje sa inostranim naučnim institutima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar