Inicijative sa lokalnog nivoa značajne za podršku države

Projekat urbane revitalizacije Vojno-tehničkog zavoda, razvoj turističkih potencijala i sadržaja koji bi Kragujevcu u zemlji i svetu doprineli stvaranju novog identiteta, bile su teme o kojima su u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, razgovarali pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Boris Kovačević i pomoćnik ministra Jasmin Hodžić.

Srbija je zemlja bogatog kulturno istorijskog nasleđa i svaka sredina, grad ili opština imaju svoju autentičnu prepoznatljivost i potencijale koje može da razvija čime stvara ambijent za turistički ali i ekonomski prosperitet građana koji tu žive. Turizam multiplikuje efekte i predstavlja industriju sadržaja koji udruženi razvijaju proizvodnju, trgovinu, uslužne delatnosti. Državi je u intersu da svaka lokalna sredina radi na tome jer se to odražava na ekonomski razvoj zemlje i otvaranje novih radnih mesta zbog čega ćemo uvek pomoći kazao je Jasmin Hodžić. Država je tu da pomogne ali je na mladim, kreativnim ljudima da pokrenu inicijativu, predlažu, podnose projekte jer oni najbolje znaju potencijale svog kraja, na koji način žele da se predstave i imaju viziju u kakvoj sredini žele da žive. Projekti o kojima smo govorili sa predstavnicima grada Kragujevca predstavljaju sintezu modernog i tradicionalnog i odličan su primer kako treba kreirati jednu zemlju koja je otvorena prema svetu, poručio je Hodžić i izdvojio VIBE festival, nazvavši ga „kragujevačkim EXIT-om“ koji je i u vreme epidemije pronašao svima vidljiv i dostupan način da se održi i publici širom sveta predstavi najznačajnije lokalitete svog grada i kraja.

Epidemija koronavirusa onemogućila je i usporila mnoge međunarodne kontakte koji bi nam pomogli da efikasnije ostvarimo ono što želimo, ali nas ne sprečava da sagledavamo mogućnosti za realizaciju naših ideja kad pandemija prođe. Dok ona traje u skladu sa mogućnostima i uslovima, mi moramo da pripremamo projekte, tražimo investitore i podršku kako bi po završetku pandemije bili spremni za brze i konkretne akcije, kazao je Boris Kovačević. Projekat urbane revitalizacije „Kneževog arsenala“ jedan je od onih koji zbog svog, ne samo lokalnog već i naconalnog značaja zahteva uključenost svih relevantnih aktera i dobru pripremu. Zato danas razgovaramo sa pomoćnikom ministra turizma, trgovine i telekomunikacija jer je turistički potencijal samo jedan njegov segment koji će doprineti kreiranju identiteta Kragujevca u svetskim okvirima i sadržajno obogatiti ponudu poseticima koji dolaze u našu zemlju. Ovo je bila i prilika da predstavimo i ostale infrastrukturne i promotivne projekte grada Kragujevca u oblasti turizma i izuzetno mi je zadovoljstvo što smo naišli na razumevanje i podršku, kazao je Kovačević.

Post Author: Milan

Ostavi komentar