Imunizacija u što kraćem roku jedino rešenje protiv koronavirusa

Velika je borba pred nama, zaključili su danas članovi Štaba za vanredne situacije nakon razmatranja trenutne epidemiološke slike u gradu, koju Institut za javno zdravlje ocenjuje kao vanrednu. Rizik od transmisije virusa je visok. U ovom talasu najugroženije je radno sposobno stanovništvo do 45 godina i mladi – srednjoškolska populacija i studenti. Uz strogo poštovanje protivepidemijskih mera a to je nošenje maske, distanca od 2 metra, pojačana lična i kolektivna higijena, neophodno je u što većem broju i u što kraćem roku obaviti vakcinaciju, poručio je dr Predrag Delić iz Instituta za javno zdravlje. Samo na taj način imunizacija će imati dobar efekat. Do sada je prvom i drugom dozom vakcinisano 59 950 sugrađana.

Vakcinisane su sve prioritetne grupe – stariji od 65 godina, korisnici i zaposleni u Gerontološkom centru i Zavodu za zbrinjavanje odraslih lica Male Pčelice, članovi Saveza slepih, a danas se vakciniše sveštenstvo Šumadijske eparhije, rekao je Vasilije Antić direktor Doma zdravlja Kragujevac. U kovid ambulanti primetan je porast broja pacijenata. Tokom prve nedelje marta obavljen je 4521 pregled, što je za 12 posto više nego u poslednjoj nedelji februara. Dnevno, u ambulanti se pregleda i do 750 pacijenata. Samo u ovoj nedelji registrovano je 1125 novih slučajeva.

U Univerzitetskom kliničkom centru, prema rečima direktora dr Predraga Sazdanovića,  hospitalizovano je 224 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Od tog broja 65 pacijenata nalazi se na nekoj vrsti kiseoničke potpore. Danas će, kako bi UKC pojačao kapacitete, biti formirana i treća jedinica intenzivne nege. U decembru je konzervirano i 50 kiseoničkih mesta u Klinici za psihijatriju. Karakteristika ovog talasa je manja masovnost nego u decembru, kada je bilo hospitalizovao 370 pacijenata. Sada je klinička slika teža i veliki broj zahteva intenzivnu negu. U svakom slučaju, istakao je Sazdanović,  UKC  je sa dobro organizovanim osobljem i 430 kiseoničkih mesta, sposoban i spreman da zbrine sve kojima je pomoć potrebna.

Na današnjoj sednici Sekretarijat za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju podneo je izveštaj o reultatima pojačane kontrole poštovanja protivepidemijskih mera u gradu. Od decembra do danas izrečeno je 97 različitih mera, od čega se 27 odnosi na zabranu rada ugostiteljskih objekata do 72 sata. Izrečene su dve novčane kazne od po 300 000 dinara, 24 kazne od 150 000 dinara, kao i 21 kazna u iznosu od 30 000 dinara jer u objektu nije bilo korona redara. Prema fizičkim licima zbog nenošenja maske ili nepoštovanja distance izrečeno je 19 kazni u iznosu od 5000 dinara.

Štab za vanredne situacije podseća sugrađane i velike privredne subjekte da je pored portala e-uprava, prijava za vakcinaciju moguća i preko ovdašnjeg Kontakt centra koji radnim danima radi od 8 do 17 sati. Brojevi telefona su 034/505-800, 034/505-842, 034/505-812, 034/505-811 i 034/505-825. U slučaju da je osoba zainteresovana za vakcinaciju nepokretna, potrebno je da se prijavi izabranom lekaru, a vakcinaciju će na kućnoj adresi obaviti Služba kućnog lečenja Doma zdravlja Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar