Higijenski paketi za romske porodice

U sali Skupštine grada Kragujevca podeljeni su higijenski paketi romskim porodicama sa decom u okviru projekta „Kroz igru i druženje do pravilnog razvoja – podrška inkluziji romske dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja“, koji predstavlja deo projekta „Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje“. Dodeli paketa su u ime Grada prisustvovali Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje i dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao i Milka Simić, koordinator Projektnog tima za Inkluzivno predškolsko obrazovanje i dr Vesna Stanisavljević, predstavnica Doma zdravlja Kragujevac.

Naš grad je izdvojen kao primer dobre prakse u ovoj oblasti, kazala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. U skladu sa nacionalnom strategijom, kroz prethodni Lokalni akcioni plan za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja kao jedna od komponenti, a podržano je svih pet, naročita pažnja je posvećena prevenciji osipanja iz obrazovnog sistema romske dece. Nagradili smo najbolje srednjoškolce i studente, kao i decu u pripremnom predškolskom programu i osnovce.

Ovakav projekat daje romskoj nacionalnoj manjini snažan vetar u leđa kada je reč o podršci obrazovanja njihove dece. Pored toga što predstavlja usvajanje i primenu znanja, obrazovanje indirektno znači i izlazak iz položaja ekonomske zavisnosti, poručila je dr Damnjanović.

Član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić podsetio je da su partneri Grada na ovom projektu koji se realizuje od 2019. godine Dom zdravlja Kragujevac, predškolske ustanove „Đurđevdan“ i „Nada Naumović“, Centar za socijalni rad „Solidarnost“ Kragujevac i OKZ „Romanipen“. Projektne aktivnosti obuhvataju organizaciju izleta, održavanje radionica sa decom i roditeljima, nabavku hrane, garderobe i higijenskih paketa. Danas je podeljeno 20 paketa u vrednosti od 180 hiljada dinara.

Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za grad Kragujevac, jer je kroz komponentu tri ovog projekta koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Svetskom bankom predviđena je i izgradnja vrtića u Kragujevcu u vrednosti od milion evra. Kapacitet vrtića je 270 mesta i gradiće se u narednoj godini pored OŠ „Dositej Obradović“ u Erdeču.

Post Author: Milan

Ostavi komentar