Grantovi za podršku inovacijama i digitalnu transformaciju privrede

U Biznis inovacionom centru u Kragujevcu, danas je održan Info dan na kome je predstavljen prvi godišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa StarTech, kroz koji se pruža podrška inovacijama i digitalnoj transformaciji privrede Srbije. Start-up timovi, mikro, mala i srednja preduzeća moći će, u naredne tri godine da konkurišu za grantove u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara i sredstva ulože u razvoj inovativnih proizvoda i usluga za osvajanje novih tržišta i otvaranje novih radnih mesta.

Sa gradskim i državnim Data centrima, Kragujevac pokazuje svoje ozbiljne namere prema digitalizaciji, transformaciji privrede i lokalne zajednice ali i spremnost za inovacije koje nam donosi četvrta industrijska revolucija, kazao je Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu. Izrazivši zahvalnost Vladi Republike Srbije, NALED-u i partnerima, on je dodao da Kragujevac ima preko 60 kompanija u IT sektoru što je još jedna potvrda zašto je StarTech program neophodan za naš grad.

Bespovratnu podršku inovativnim firmama obezbeđuje kompanija Philip Morris International (PMI), a projekat sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Srbije

Program će imati tri lota odnosno partije koje će se razlikovati po vrednosti dodeljenih grantova. Prvi lot je od 15.000 do 25 000 dolara, drugi od 25.000 do 50.000 i treći od 50.000 do 100.000 dolara. Kroz drugi i treći biće podržane već razvijene firme i za njih je predviđen manji broj grantova. Kako bi što više podržali privrednike u povoju, koji će biti podržani kroz lot 1, plan je kazala je Mirjana Novović Mirilo, projektni menadžer NALED-a, da se tokom prve godine dodeli 30 grantova od kojih će 23 biti namenjeni za startapove, mikro, mala i srednja preduzeća. Ona je dodala da će svi koji budu dobili grant imati mogućnost vaučerskog programa u iznosu10 posto ukupne vrednosti projekta čime će biti omogućene specifične ekspertske usluge u zavisnosti od toga na šta se njihov projekat odnosi.

Prelazak sa resursno vođene ka inovativnoj ekonomiji je neophodnost, kazao je prof. Petar Veselinović dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu. Edukacija studenata u ovom pravcu i sve ono što vodi ka stvaranju kompanija koje će biti inovativno opredeljene Univerzitet u Kragujevcu je kroz nove studijske programe, poslovnu informatiku i modul veštačke inteligenciju već prepoznao, Na ovaj način mi pripremamo studente da se uključe u privredne tokove ali i apliciraju za ovakve i slične programe sa idejom koja će biti prepoznatljiva i što je u procesu digitalizacije naše ekonomije ključno, istakao je prof Veselinović – ekonomski održiva.

Na sajtu startech.org.rs nalazi se vodič za sve koji žele da učestvuju na konkursu koji je otvoren do 4. juna. Svi aplikanti imaju mogućnost mentorske podrške ENECA organizacije, koja će im, imajući u vidu zahtevan proces prijave, pomoći da pripreme sve što je neophodno.

Post Author: Milan

Ostavi komentar