Gradu Kragujevcu prva nagrada u oblasti odgovornost i vladavina prava

Godišnja nagrada za najbolju opštinsku/gradsku upravu u 2020. godini u oblasti Odgovornost i vladavina prava koju dodeljuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, pripala je gradu Kragujevcu. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, na osnovu predloga stručne komisije, dodeljuje sredstva iz Budžetskog fonda za programe lokalnih samouprava koja predstavljaju vid podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samuprave, odnosno daljeg unapređenja praksi dobre uprave i upravljanja na lokalnom nivou. Nagrade su dodeljene u sledećim oblastima; Efikasnost i delotvornost koja je pripala opštini Knić, Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave koja je pripala opštini Veliko Gradište, Odgovornost i vladavina prava – Gradu Kragujevcu i Odgovornost i antidiskriminacija – Gradu Kruševcu.

Ukupna sredstva koja će biti dodeljena lokalnim samoupravama sa najboljom praksom u oblastima dobre uprave iznose 9.200.000,00 dinara.. Pobednici u svakoj od četiri oblasti će steći pravo na finansijsku nagradu u iznosu od 2.300.000,00 dinara.

Prva nagrada u oblasti Odgovornost i vladavina prava dodeljena je gradu Kragujevcu za primer dobre prakse pod nazivom „Sprovođenje postupka za ostvarivanje prava za dodelu sredstava za podsticanje programa/projekata ili nedostajućeg dela sredstava iz budžeta grada Kragujevca za realizaciju programa/projekata od javnog interesa koje realiuju udruženja“. Grad Kragujevac je kroz uređenje internih procedura u potpunosti uskladio akta sa regulatornim okvirom i uspostavio dobru praksu u ovoj oblasti. Kroz sprovođenje javne rasprave omogućio je građanima da uzmu aktivno učešće i izaberu oblasti od javnog interesa za koje će se .dodeljivati sredstva. Udruženja su dobila priliku da uzmu učešće u komisijama za sprovođenje konkursne procedure i vrednovanje i ocenu projekata kao i da podnošenjem prigovora učestvuju u proceduri vrednovanja.

Pored sredstava iz Budžetskog fonda Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pobednici konkursa će biti nagrađeni i dodatnim finansijskim sredstvima koja dodeljuje SKGO iz budžeta programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“. Ukupan fond iz ovog dodatnog izvora finansiranja godišnje nagrade iznosi 7.200.000,00 dinara i biće raspodeljen jednako na četiri pobednika.

Post Author: Milan

Ostavi komentar