Gradonačelnik Nikola Dašić organizovao prijem za ambasadora Srbije u Koreji Nemanju Grbića

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić organizovao je prijem za novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Republici Koreji Nemanju Grbića. Novi ambasador odlazi na tu dužnost sa pozicije koordinatora Sektora za bilateralnu saradnju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a pre toga je bio generalni sekretar Nacionalne komisije Srbije za UNESKO i ataše za štampu Srbije u Tokiju.

Dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Koreji, prilika je koja se ukazala i koju sam sa zadovoljstvom prihvatio jer mi taj region nije stran, naglasio je Grbić. Mislim da postoji ogroman potencijal koji nije dovoljno iskorišćen i šta god da se pomeri biće dobro, bilo na planu ekonomske saradnje, investicija, a pre svega auto industrije. Tim povodom Grbić je pre stupanja na dužnost posetio Kragujevac kako bi se upoznao sa potencijalima grada i privrede.

Kragujevac ima šta da kaže i pokaže, istakao je gradonačelnik Dašić. Kragujevac je jedan od četiri univerzitetska centra u Srbiji, ali ono što nas izdvaja je industrijska tradicija i kvalifikovana radna snaga. Kragujevac je i kolevka dualnog obrazovanja, a prvi koraci učinjeni su pre 167 godina. Danas, smerovi u srednjim školama i na fakultetima prilagođeni su potrebama privrede, koja je spremnost da participira u procesu obrazovanja ozvaničila i ugovorima. Među potpisnicima su kompanija AMM, Union Komponents, Simens i Nikom. Pored gradskih industrijskih zona, Kragujevac ima i privatnu industrijsku zonu što nema niko u Srbiji, a to je MIND Park. Kao bazu svog daljeg razvoja, Kragujevac su odabrali – Fijat-Krajsler automobili, Simens, Mind Group, Yanfeng, Teknia, Megle, FORTACO, Hedlmajer, Metro, Lidl i druge mnogobrojne kompanije.

Prijemu je prisustvovao i Aleksandar Milošević pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije koji je Grbića detaljnije upoznao sa novim projektima u Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar