Gradonačelnik Dašić se susreo sa čuvenim španskim spinalnim hirurgom prof. Venturom

Gradonačelnik Nikola Dašić susreo se danas sa prof. dr Norbertom Venturom specijalistom hirurgije skolioze i kičmenog stuba iz Španije, koji ovih dana u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu ponovo operiše pacijente, uglavnom decu, sa najtežim deformitetima kičme.

Razlog moje posete Kliničkom centru je da upoznam velikog stručnjaka u oblasti spinalne hirurgije, doktora Norberta Venturu koji u Kragujevac dolazi od 2018. godine. Ta saradnja ima zaista veliki značaj ne samo za Kragujevac nego i za celu Srbiju. Većina spinalnih deformiteta je rešavana u inostranstvu, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a te operacije su jako skupe. Danas to radimo deset puta jeftinije u našim Univerzitetskim kliničkim centrima u Kragujevcu i Nišu. Takođe, gospodin Ventura je uspostavio saradnju i sa Ortopedskom klinikom u Beogradu – rekao je Dašić i dodao da je rad sa profesorom Venturom veoma značajan i za naš tim lekara.

Iskustva stečena kroz rad sa prof. Venturom neprocenjiva su za kragujevačke lekare koji uspešno usvajaju znanje sa ciljem da samostalno obavljaju takve operacije.

Načelnik odeljenja Spinalne hirurgije Klinike za ortopediju i traumatologiju dr Srđan Vlajović ističe da se saradnja Univerzitetskog kliničkog centra sa vodećim svetskim spinalnim hirurzima, u prvom redu sa prof. dr Norbertom Venturom nastavlja, u kontinuitetu, nakon malog zastoja koji je nastao zbog svetske pandemije.

Operisali smo preko osamdeset pacijenata sa najtežim deformitetima kičmenog stuba. Time smo obavili neke operacije koje su mogle da se rade samo u uslovima koji postoje u inostranstvu, čime smo i mi stekli neophodno iskustvo za obavljanje najtežih intervencija, a takođe i napravili veliku uštedu za naš Fond, jer ti pacijenti nisu odlazili na operaciju u inostranstvo. – kaže Vlajović.

Slobodan Milisavljević, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, takođe ističe da je najveći benefit ove saradnje upravo taj što se deca sa najtežim anomalijama kičmenog stuba operišu u našim bolnicama, bez odlaska u inostranstvo.

Na taj način i naši spinalni hirurzi dobijaju iskustvo.U planu su i dalja usavršavanja, u oblasti robotske hirurgije, ali to su planovi o kojima ćemo razgovarati u perspektivi – kazao je Milisavljević.

Prof. dr Norberto Ventura ističe da je do sada obavio preko 80 operacija u Kragujevcu, a reč je o skoliozama kičmenog stuba.

Postoje dva tipa skolioza, jedna je neuromuskularna koja pravi respiratorne probleme, a druga idiopatska. Neuromuskularne su komplikovanije i zahtevaju bolju operativnu tehniku, i rizici su veći. Zadovoljan sam rezultatima jer nije bilo većih i značajnijih problema – kaže prof. Ventura.

Planira da nastavi da dolazi u Srbiju i Kragujevac jer se ovde oseća prijatno i zadovoljno. Univerzitetski klinički centar Kragujevac, prema njegovim rečima, ima sve uslove da radi najteže operacije, i zadovoljstvo mu je da radi sa ekipom lekara i osobljem kakvo postoji ovde.

Pacijenti koji se uzdaju u profesionalnu pomoć doktora Venture, dolaze iz cele Srbije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar