Gradonačelnik Dašić gost tribine ”Iz muškog ugla”

Na poslednjoj tribini iz ciklusa ’’Iz muškog ugla’’ održanoj u sali Doma omladine sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem, na temu rodne ravnopravnosti razgovarala je sociološkinja Lela Vujošević.
O aktuelnoj temi u organizaciji udruženja Kolo srpskih sestara uz podršku grada u okviru projekta, Vujošević je razgovarala sa Sašom Pilipovićem, glumcem Knjaževsko-srpskog teatra i prof. dr Jankom Đurićem, ginekologom u UKC i redovnim profesorom na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Cilj projekta je da o ravnopravnosti žena govore muškarci koji su afirmisani u svojim profesijama i oni koji su među najistaknutijima u nekoj oblasti javnog života.
Podržavam dobru organizaciju i rodnu ravnopravnost. Najveći deo mog najbližeg okruženja su dame, one čine veliki deo mog života i umnogome su uticale na formiranje moje ličnosti. I danas su moja velika podrška u svakom poslu koji radim, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. S obzirom na to da sada živim sa četiri a odrastao sam sa tri pripadnice lepšeg pola u porodici, smatram da moramo da negujemo posebno razumevanje i ne dozvolimo da neke stvari koje su kroz istoriju bile podrazumevajuće i danas budu takve. Nema razloga da polovi budu drugačije tretirani, istakao je gradonačelnik Dašić. S druge strane, i u poslu, veoma često se srećem sa time da su dame mnogo detaljnije, pedantnije i zbog toga zaista volim da radim sa njima. Mnoge institucije u kojima sam radio, glavnu reč su vodile dame. I danas u gradskoj kući, od 10 gradskih uprava jednu vodi muškarac. Izuzetno sam zadovoljan sa svojim saradnicama, kaže Dašić. Za politiku kaže da je manji broj žena uključeno ali da su razlozi individualni – to svakako ne znači da ih mi manje želimo u svom društvu, naprotiv, voleo bih da ih je i tu više. Kvalitet profesionalnosti u poslu koji obavljaju isto tako visok može biti i u politici, zaključio je gradonačelnik Dašić.
Borba za ravnopravnost oduvek je bila u fokusu žena i uvek su se one pitale i artikulisale svoje strategije, želje, akcione planove, kazala je Lela Vujošević, predstavnica organizatora. Međutim da bi stekle neke pozicije i druga polovina stanovništva koja je na pozicijama mora da bude uključena i iz svoje perspektive istakne probleme za uspostavljanje ravnopravnosti u umetnosti, nauci, društvenom životu. Razgovorom sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem zaokružili smo ciklus predavanja Iz muškog ugla kojim bismo hteli da utičemo na mlade da se jačanjem solidarnosti i saradnje unutar same porodice, oslobode rodnih stereotipa. Pored toga cilj nam je i da otvorimo neka nova interesantna pitanja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar