Godišnjica NATO bombardovanja u Kragujevcu

Polaganjem venaca i cveća kraj spomenika ’’Uspenje’’ u Kragujevcu je obeležena godišnjica bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije koje je počelo 24. marta 1999. godine i odata pošta Kragujevčanima koji su stradali tokom NATO agresije i oružanih sukoba od 1990. do 1999. godine na prostoru bivše Jugoslavije. Vence su položili predstavnici grada Kragujevca, Udruženje ratnih vojnih invalida i porodice poginulih Kragujevca i Srbije, Gradski odbor SUBNOR-a i SUBNOR-a Srbije, Udruženje boraca Šumadije, predstavnici političkih partija.

Prošle su 22 godine od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju i danas, posle toliko vremena teško je naći prave reči kojima možemo da opišemo strah, bes, mržnju, neizvesnost i sve ono što smo proživljavali neverovatnih 78 dana dok je NATO nemilosrdno vršio svoj pakleni plan nad Srbijom, kaže Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Braneći svoju zemlju i grad, 42 Kragujevčana je položilo svoje živote, neki kao vojnici, neki kao policajci a stradali su i civili. Sećanje na heroje koji su za odbranu naše zemlje dali ono što je čoveku najvrednije mora zauvek da traje. Kragujevac će negovati kulturu sećanja i na tim vrednostima graditi novu budućnost, poručio je Petrašinović.

Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara i gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a. U Kragujevcu se za signal za vazdušnu opasnost oglasio 218 puta. Grad i najbliža okolina bili su izloženi neposrednim dejstvima 20 puta.

Prvi projektili pali su 24. marta, oko 20,35 sati, kada je pogođena kasarna „Milan Blagojević“. Kragujevac je najviše stradao 9. i 12. aprila kada je pogođen Zavod „Crvena zastava“. Razoreni su pogoni Fabrike automobila, Energetike, deo Zastava kamiona, Kovačnice, Lakirnice, zgrada ERC – a i Alatnica.

Pod vazdušnom opasnošću građani Kragujevca su bili ukupno 40 dana, 6 sati i 33 minuta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar